Dodik najavio: Od 26. oktobra novi ustavni poredak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će do kraja mjeseca biti usvojeni zakoni koji vraćaju sve prenesene nadležnosti.
– RS će do 20. oktobra imati uređene sve zakone, 25. ćemo izaći s tim i 26. zakazati sjednicu Narodne skupštine RS koja će donijeti zaključke i zakone i postaviti novi, odnosno stari ustavni sistem – rekao je Dodik.

On je istakao da će RS vratiti svoja ovlaštenja koja joj po Ustavu pripadaju.

– Ako je Ustav BiH bio dovoljna garancija Srbima da prihvate i odreknu se nezavisne RS koju smo imali, da bi bili u aranžmanu koji se zove Ustav BiH, zašto onda ne bi taj isti ustav sada poslužio kao osnova da se riješimo nezakonitosti i neustavnog ponašanja. Sva priča je o tome, a ovo što je u međuvremenu rađeno je neuspjeli eksperiment – naglasio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti RS, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da Šarović može da predloži sve što želi, ali i sam zna da od tog nema ništa.

– Za sve što Šarović predloži u parlamentu BiH, npr. zakon o ukidanju Zakona o vojsci, može računa na sve glasove SNSD-a. Samo ću ga na kraju pitati zašto to radi kada zna da tako ne može, ali neka proba, ja nisam protiv toga – rekao je Dodik i dodao će u RS nastaviti da rade po planu, te da će do 20. oktobra biti uređeni svi zakoni.

 

Share.

Leave A Reply