Dodik ne smije bojkotovati Erdogana i MMF

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dodik je ranije biranim riječima govorio o Erdoganu hvaleći način na koji on upravlja Turskom

Međunarodni monetarni fond (MMF) isplatio je u utorak Bosni i Hercegovini nešto više od 300 miiliona eura namijenjenih za pomoć u borbi protiv posljedica pandemije, no ti novci bi mogli ostati na računu ministarstva finansija BiH jer nema dogovora o tome kako ih podijeliti među nižim nivoima vlasti.

Iz Centralne banke BiH potvrdili su kako je na njihov račun stigla uplata od 602,5 miliona konvertibilnih maraka (305 miliiona eura) a ta će sredstva biti prebačena na raspolaganju državnom ministarstvu finansija.

Kako su pojasnili iz Centralne banke BiH, kao odgovor na najnoviju krizu uzrokovanu pandemijom covida-19 Odbor guvernera MMF-a je 2. avgusta 2021. donio odluku o novoj raspodjeli oko 650 milijardi američkih dolara zemljama-članicama kroz tzv. prava povlačenja novčanih sredstava.

BiH je na temelju propisanih kvota dobila 0,06 posto iz ovog paketa.

Ovaj vrijedan paket pomoći namijenjen je za zdravstveni oporavak BiH kroz nabavu vakcina, ali i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija.

Vijeće ministara BiH sada bi trebalo donijeti formalnu odluku o tome kako ovih 305 miliona eura podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko, no središnja tijela državne vlasti blokirana su od početka avgusta jer u njihovu radu odbijaju sudjelovati funkcioneri iz Republike Srpske.

Na bojkot su se odlučili kako bi pokušali ishoditi povlačenje odluke bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka o nametanju izmjena Krivičnog zakona kojima je sankcionirano negiranje ratnih zločina.

Vijećem ministara BiH predsjedava Zoran Tegeltija, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Dodik je kazao kako bez obzira na ovaj probem očekuje da RS dobije 100 miliona eura i to na temelju ranije definiranih kvota po kojima tom entitetu pripada jedna trećina sredstava koje BiH kao država dobija iz međunarodnih izvora.

Prije nekoliko dana je najavljeno da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ove sedmice oraviti u Bosni i Hercegovini a njegova posjeta toliko je važna da je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio kako će doći u Sarajevo i prekinuti svoju blokadu funkcioniranja državnog vrha.

Dodik je ranije biranim riječima govorio o Erdoganu hvaleći način na koji on upravlja Turskom.

Share.

Leave A Reply