Dodik: Nema smirivanja političkih razlika bez izmjene cijelog izbornog procesa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine se obratio novinarima nakon današnjeg sastanka sa SNSD-a i HDZ-a u Istočnom Sarajevu.

Dodik je spomenuo zakon kojeg je nametnuo Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH o zabrani negiranja genocida, kao i o odluci Ustavnog suda BiH o zemljištu koje pripada BiH navodeći da su to bile teme današnjeg sastanka o kojima inače treba češće razgovarati.

“U tom pogledu apsolutno treba privesti kraju i priču oko izborne reforme i mi ovdje imamo visok stepen saglasnosti o tome. Da osnova za bilo kakvo modeliranje političkog, izbornog sistema u BiH nije ništa novo što mi želimo uvesti već želimo afirmisati nešto što je u suštini same BiH, a to je vidljivost konstitutivnih naroda u pogledu njihovog predstavljanja na bilo kom nivou i prava naravno na legitiman izbor. To je nešto o čemu smo se mi već duže vrijeme usaglasili i ja ne razumijem zašto u Federaciji BiH već 10 godina se ne prihvata jedan bazičan odnos i sistem i mogu da razmišljam da se radi o narastajućem muslimansko-bošnjačkom nacionalizmu koji produkuje da se drugi stave u nezadovoljavajući i nezahvalan položaj. U ovom slučaju hrvatskog i u nekim drugim odlukama srpskog naroda”, kazao je Dodik.

Naglasio je da na današnjem sastanku nije bilo riječi ni u jednom trenutku o stavljanju Bošnjaka u bilo kakvu degradirajuću poziciju u odnosu na druga dva naroda.

“Moj prijatelj Čović uvijek iskazuje maksimalan optimizam za bilo koje rješenje. Nisam ni ja pesimističan čovjek, ali mi se čini kao da ima mnogo besmislenog u smislu stalnog nastojanja da će neko nekog prevariti i staviti u nepovoljan položaj. Isto tako ne želimo ni tu poziciju za bilo koji narod. Bio je izuzetno dobar sastanak u značajnom obimu istomišljenika gledano na teme o kojima smo razgovarali. I što se nas tiče barem na tom nivou BiH ne bi imala nikakvu krizu. Ukoliko se zaista ne riješi problem vezano za kompletan sektor izbora, a to znači Centralna izborna komisija koja je izabrana potpuno netransparentno i nelegitimno, apsolutno se ulazi u proces u kojem BiH ne može računati na smirivanje političkih razlika izraženih kroz konflikt na svakom pitanju. Legitimno predstavljanje je pravo svakog naroda da izabere svoje političke predstavnike i apsolutno polazna i završna tačka bilo kakvog pitanja kroz izborni proces”, poručio je Dodik.

N1

Share.

Leave A Reply