DODIK ODGOVORIO IZETBEGOVIĆU: Izdvajanje iz BiH jedina politička sudbina Srba

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je jučer da je jedina politička sudbina Srba da se izdvoje iz BiH.

Dodik je poručio lideru SDA Bakiru Izetbegoviću da politička volja Srba nije nestanak Republike Srpske, te da je jedini osnov za odnose između naroda u BiH izvorni Dejton na način kako to u njemu piše, a ne kako predsjednik SDA tumači pomenuti sporazum, prenosi BL portal.

Osvrćući se na Izetbegovićeve stavove da ne može biti “retrogradnih povrataka na ‘izvorni Dejton’”, te da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH, Dodik je rekao novinarima u Doboju da su takvi prijedlozi lidera SDA potpuno antidejtonski, jer podrazumijevaju ukidanje entiteta i kantona, iako su oni potvrđeni u Dejtonu. On je poručio da je njegov odgovor na Izetbegovićeve stavove “da jedina politička sudbina Srba jeste da se izdvoje iz BiH“, i da to iskreno misli.

“Politička volja Srba nije da nestane Republika Srpska i to mora da zna Izetbegović koji pomenutim izjavama pokušava obezbijediti podršku svog glasačkog tijela. Čak mogu da prihvatim da je to njegov legitiman prijedlog, ali zašto onda nije (legitiman) i moj kada kažem da će Srbi jednog dana izaći na referendum i odlučiti gdje će i šta će u pogledu svog statusa i ostajanja u BiH“, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je rekao da Izetbegovićeva izjava da nema vraćanja izvornom Dejtonu govori i da je sve na tom planu bilo prevara i podvala međunarodne zajednice, koja je išla za tim da napravi u BiH nelegitimnu situaciju. On je podsjetio i na izjave bivših visokih predstavnika, poput Karlosa Vestendorpa, da određeni prenosi nadležnosti sa entiteta na nivo BiH nisu bili u skladu Dejtonskim sporazumom.

Dodik je rekao da se na bazi takvih prevara decenijama pokušava stvoriti novi sistem u kome će biti legalizovan prenos nadležnosti putem promjena Ustava BiH u kome i dalje stoji da BiH nema nadležnost za, na primjer, odbranu, finansije, pravdu, obavještajne službe i mnogo šta.

Share.

Leave A Reply