Dodik ponovo zbog Schmidta ne ide na ekonomski forum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da neće ići na ekonomski forum na koji je pozvan zato što je predviđeno prisustvo visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da ne može, kako je ocijenio, da mu daje legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira državnu policiju.

“Izbjegavam svaku poziciju o kojoj bi se moglo spekulisati i zato nisam otišao na bledski forum. Neću ići ni na neki ekonomski forum, a posjetit ću Mađarsku 23. septembra, jer Schmidta tamo neće biti. Do kraja ovoga mjeseca ću i predsjedniku Evropske komisije Ursuli von del Leyen sve reći o trenutnoj situaciji”, rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ponovio da je Schmidt za njega nelagalni visoki predstavnik, da su bonska ovlaštenja blef.

Milorad Dodik je naveo i da ono što govori opozicija nije njihova pamet, da je njihova politika podanička i da tu nema ništa nejasno.

“Oni bi pristali na sve i kakve veze ima što Schmidt dolazi iz Njemačke. Ne mogu da mu dam legitimitet da nameće zakone i da jednog dana ukine Policiju Republike Srpske i formira policiju BiH”, zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je podsjetio da je “protiv BiH, za razliku od opozicije, jer je razgrađen Dejtonski sporazum”.

Dodik je naveo da je vlast u funkciji entiteta Republika Srpska, a opozicija u “probosanskoj priči”, kao i da bi volio da se nije desio sastanak u Beogradu, jer će proizvesti spekulacije.

“Schmidt može biti primljen bilo gdje, ali kada se vrati u BiH nije visoki predstavnik”, rekao je Dodik.

Opširnije OVDJE.

Share.

Leave A Reply