Dodik: Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je protiv njega u raznim tužilaštvima podneseno više od 30 tužbi.
Dodik je za srbijanske medije rekao da svi oni koji su digli glas protiv Srba, Republike Srpske i Srbije u nekom ranijem vremenu pokušavaju da naprave istu priču i kao ranije da sataniziraju i okrive Srbe.

“Šta god progovorite odmah neko iz Federacije BiH uputi tužbu. Neki dan sam dobio obavještenje da je prekinuta istraga koja se vodila jer sam nekada u Gacku nešto rekao. Prijavu je tada podnio Transparency international, koji je međunarodna organizacija. Ko je ova organizacija da odlučuje o našim životima? Živimo, nažalost, u takvoj zemlji”, rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik se dotaknuo i afere “Ikona” rekavši da je Interpol naveo da niko ne potražuje ikonu Svetog Nikole koju je on poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, kao što nije bila potraživana ni na dan njegovog dolaska u Istočno Sarajevo.

Dodik je mišljenja da je osnovni cilj politički udariti na Republiku Srpsku i pokušati dodatno centralizirati BiH.

“Prije tri dana u BiH je boravio ukrajinski ambasador Vasilj Kirilič koji je rekao da nemaju dokaze da je ikona ukrajinska i da nikada nije bila dio kulturnog nasljeđa, ali ih boli što je data Rusima. Imate situaciju da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković insistira na ovome, a u svakoj drugoj državi bi svi organi zaštitili ovu vrstu priče, pa i ako je greška, izvinili bi se drugoj državi”, rekao je novinarima Dodik.

Podsjećamo, ranije danas objavili smo informaciju da je Centralna izborna komisija (CIK) BiH podnijela Tužilaštvu BiH službenim putem prijavu protiv Milorada Dodika zbog verbalnog napada na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu, što podliježe krivičnom djelu raspirivanja nacionalne mržnje.

Share.

Leave A Reply