Dodik: Štab danas odlučuje o zatvaranju škola

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će danas na sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije biti razmatrana epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i mogućnost zatvaranja škola.

“Ako takva odluka bude donesena, biće to isključivo na period od sedam dana”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj teška i kompleksna, a da je najveći problem opterećnost zdravstvenog sektora.

“U Banjaluci funkcioniše kovid bolnica, potrebno je da se obezbijedi još više prostora jer su značajno popunjeni zdravstveni kapaciteti”, rekao je Dodik novinarima u Čelincu.

Dodik je naglasio da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci od jutros primljeno 30 novozaraženih virusom korona, te da najviše mladih i srednje generacije oboljelo od Kovida-19.

On je napomenuo da UKC raspolaže dovoljnim brojem respiratora, ali ukoliko se epidemija bude širila ovim tempom biće veoma teško obezbijediti smještajne kapacitete.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da sve ukazuje na to da je potrebno apelovati da se građani pridržavaju propisanih mjera da bi se spriječilo širenje korona virusa.

Građanima je poručio da nose zaštitne maske, drže distancu i ličnu higijenu, te smanje kontake i okupljanja.

Na pitanje da li je zbog epidemije moguće očekivati zatvaranje nekih privrednih subjekata u Republici Srpskoj po ugledu na neke evropske zemlje, Dodik je rekao da će svi koji se ne budu pridržavali propisanih mjera biće rigorozno kažnjeni i zatvoreni.

“Obustavljamo javna okupljanja”

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izjavio je da ova stranka želi da pokaže da ozbiljno shvata epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i od sutra obustavlja sva javna okupljanja, te prelazi na individualnu kampanju.

“Republički štab za vanredne situacije večeras će donijeti određene mjere, a SNSD želi da pokaže da uvažavamo situaciju i apelujemo da ljudi izbjegavaju bilo kakva okupljanja jer su se ona, u suštini, pokazala kao najveći razlog širenja zaraze”, rekao je Dodik novinarima u Čelincu gdje se sastao sa kandidatom za načelnika opštine i odborničkim kandidatima SNSD-a.

Dodik je pojasnio da od sutra neće organizovati ovakve skupove na terenu, uz napomenu da je SNSD jedina partija koja je mogla da okupi više hiljada ljudi.

Lider SNSD-a je zahvalio zdravstvenim radnicima i ljekarima u Republici Srpskoj, koji ne pokazuju umor u borbi protiv epidemije korona virusa, koji se širi.

Share.

Leave A Reply