Dodik, Tegeltija i Tadićeva: Krećemo u obračun sa političko-pravosudnom mafijom!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon što je imenovao bivšeg predsjednika VSTS-a BiH Milana Tegeltiju za svog pravnog savjetnika, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je odlučan obračun sa kriminalom i korupcijom u pravosuđu BiH

„Gospodin Tegeltija ima veliko znanje, što je pokazao i u aferama koje su nazvane „Potkivanje 1“ i „Potkivanje 2“. Evo, sada ću vam otkriti da se upravo on žrtvovao da bi uspio sve to da snimi i dokumentuje i tako cijeloj javnosti pokaže  na šta su sve spremni oni koji žele kompromitovati časne i poštene ljude. On je svojom ličnom hrabrošću ukazao kako se šire toksični pipci mafije koja godinama urušava naš pravosudni sistem. Vjerujem da ćemo sada zajedno uspjeti da raskrinkamo cijelu mafijašku strukturu u pravosuđu. Ja imam političku moć, a on znanje i spoznaju kako da to učinimo, da bismo vratili povjerenje građana u pravosudni sistem koji se nalazi pod ogromnim političkim uticajima. Upravo je gospodin Tegeltija na mjestu predsjednika VSTS-a spriječio kriminalizaciju i mene i vlasti Srpske pred brojnim lažiranim optužbama o navodno pokradenim stotinama miliona maraka, a koje je montirala pravosudna mafija u saradnji sa nekim opozicionim političarima“, rekao je Dodik na zajedničkoj pres konferenciji sa Tegeltijom i glavnom tužiteljkom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić.

„Predsjednik Dodik se uvijek borio kao lav protiv političkog uticaja na pravosuđe, u čemu je imao moju snažnu podršku, sve u cilju očuvanja nezavisnosti pravosuđa. Oni koji žele stranačko pravosuđe, uz pomoć odmetnutih, mafijaških centara moći unutar samog pravosuđa, uspjeli su da me otjeraju sa čela VSTS-a, ali ja se sada vraćam čvrsto riješen da nastavim tamo gdje su me zaustavili“, kratko je poručio Tegeltija.

Tadićeva je istakla da se mnogo obradovala imenovanju Tegeltije za Dodikovog savjetnika, imajući u vidu da je Tegeltija, kako je naglasila, osoba od ogromnog ugleda koja posjeduje visok nivo ličnog integriteta. „Samo gospodin Tegeltija i ja znamo kakvim smo sve pritiscima bili izloženi da, na temelju laži, spletki i podmetanja dokaza, Tužilaštvo podigne optužnice protiv najviših demokratski izabranih zvaničnika u BiH. Ali, uspjeli smo da odolimo svim tim pritiscima i sačuvamo kredibilitet institucija ove zemlje“, rekla je Tadićeva.

Dodala je da joj je pomalo žao što ju je Dodik preduhitrio, jer je i sama razmišljala da angažuje Tegeltiju za svog savjetnika. „Ali, možda je ovako još bolje, jer ćemo uz pomoć gospodina Dodika, kao čuvara nezavisnosti našeg pravosuđa, ojačati kredibilitet pravosudnih institucija. Nadam se da će nam u tome i dalje nesebično pomagati i gospoda Dragan Čović i Bakir Izetbegović. Jer, nezavisnost pravosuđa je ozbiljno narušena brojnim tendenciozno napisanim izvještajima i takozvanim krivičnim prijavama o navodnoj umiješanosti gospode Dodika, Čovića, Izetbegovića i njihovih bliskih saradnika u takozvanu visoku korupciju i organizovani kriminal. Pa, pogledajte samo optužnicu protiv gospodina Fadila Novalića u takozvanoj aferi sa kineskim respiratorima. Cijelo vrijeme sam upozoravala da on nema nikakve veze s tim, ali smo, zbog neviđenih pritisaka, bili prinuđeni da i tog časnog i vrijednog čovjeka uguramo u tu optužnicu. Ali, vjerujem da će na kraju Tužilaštvo pokazati da je gospodin Novalić samo želio da spasi živote naših građana, te da su ga, ni krivog ni dužnog, prevarili nesavjesni prodavci iz Kine, uz pomoć političko-pravosudne mafije u našoj zemlji“, rekla je Tadićeva.

 

TEKST JE SATIRIČNOG KARAKTERA

Buka

Share.

Leave A Reply