Dodik: Turković neće biti korisnik te vakcine

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je danas kako je izjava ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković o vakcinama koje je u BiH donio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nepotrebna.

“Kada Predsjedništvo BiH, koje je jedino zaduženo za spoljnu politiku, i razgovara ovdje sa predsjednikom Srbije, onda se pojavi ministarka koja daje glupu izjavu, koja nije prva i nije jedina. Veoma je poznata po tome na koji način reaguje po pitanju odnosa u samoj BiH”, rekao je Dodik.

“Ovo ne doprinosi ničemu. Izjava je glupa i nepotrebna i u tom pogledu ne ide na fon onoga o čemu smo razgovarali da razvijamo bolje odnose”, dodao je.

Nadovezao se i na pitanje o tome da li Srbija radi posao Evropske unije, te istakao da ako Evropa nešto učini, pa i manje, da se to pravi viješću koja traje mjesecima a da kad Srbija pokaže solidarnost, onda se stvara sumnja.

Ona neće biti korisnik te vakcine, pošto znamo njene stavove o tome, ali ne treba sprečavati druge ljude, a pogotovo zdravstvene radnike koji znaju opasnosti virusa. Već sam rekao da je RS koristila tu podršku Srbije i da smo vakcinisali preko 3.500 ljudi i da ćemo nastaviti u istom programu. Juče je u RS stiglo 20.000 vakcina Sputnjik V i počeće vakcinaciju ovih dana. Ovo je jedno od najvažnijih pitanja i ostajem pri tome a to je zahvalnost Vučiću na solidarnosti i za podršku“, rekao je Dodik.

Vakcina koju danas Federaciji Bosne i Hercegovine donira Srbija proizvedena je u Indiji, potvrdila je Faktoru ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

“Radi se o vakcini Covishield koja se po licenci AstraZenece proizvodi u Indiji. Koliko ja znam, ova indijska vakcina nema dozvolu za upotrebu u Evropi, za razliku od vakcine AstraZeneca koja je proizvedena u EU”, kazala je Turković.

Ministrica je pojasnila i da ta vakcina mora dobiti dozvolu za upotrebu državnih organa Bosne i Hercegovine.

“Na telefonskoj sjednici Vijeća ministara jasno sam postavila uvjet da nadležna tijelo mora verifikovati ovu vakcinu, odnosno dati dozvolu za upotrebu. Znači, neophodno je da se Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH odredi o ovoj vakcini”, kaže Turković.

Share.

Leave A Reply