Dodik tvrdi da ne želi destabilizirati BiH, Schmitu najvljuje tužbu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je press konferenciju na kojoj je ponovio svoj stav da ne priznaje Visokog predstavnika, da je jučerašnja sjednica Vijeća sigurnosti UN-a dokaz pobjede te je ponovo Bošnjake nazivao muslimanima.

“Republika Srpska je posvećena očuvanju mira, stabilnosti i ustavnog poretka. Naš poziv je poziv na jačanje ustavnog patriotizma koji bi trebao produžiti život BiH sastavljenoj od dva entiteta i tri suverena naroda”, dodao je Dodik.

Tokom press konferencije on je ponovio da ne prihvata odluke Visokog predstavnika u BiH.

Jedan akt visokog predstavnika u prošlosti koji je imao za cilj nametanje zakona nije legalan. Niti su legalni zakoni i akti organa u BiH zasnovani na takvom ponašanju visokog predstavnika, a takvi akti su isključivali dva entiteta i pokušavali stvoriti paralelni neustavni sistem i u tome su dobijali podršku od inkvizicijskog suda koji se zove Ustavni sud BIH“.

“Bez ratnohuškačkih izjava”

U daljem obraćanju je istakao da se u Republici Srpskoj, osim rijetkih, nisu mogle čuti ratnohuškačke izjave.

Iz RS se nije moglo, osim rijetkih iz SDS i PDP-a, čuti ratnohuškačkih izjava, a ogroman broj njih je bio iz Sarajeva. Sarajevo je to koje pokušava oteto sačuvati na način da Republiku Srpsku osudi i optuži. Angažovali su svu svjetsku bilumentu poznatu od ranije koji su radili na očuvanju muslimanskih krađa koje su se dešavale 20 godina“, rekao je Dodik nazivajući ponovo Bošnjake muslimanima.

“Zato možete vidjeti neke snobove kao što su Serwer, Bugajski i drugi koji su se digli da nam kažu da je svijet po njima demokratski. Sve se to čini da bi optužili i stvorili atmosferu i kreirali tešku situaciju u kojoj bi oni bili ti koji predlažu šta se treba učiniti. Zato oni za cilj imaju potpunu kontrolu BiH i dominaciju muslimana u BIH kao krajnji cilj”, rekao je Dodik na press konferenciji, dodajući:

“Mi nemamo namjeru da destabilizujemo BiH ili vodimo bilo kakav rat, ali nećemo odustati od naših ustavnih prava. U pogledu sa razvlašćivanjem Republike Srpske ide koncept koji vrši decentralizaciju”.

“Drugi rušili Ustav”

 

Dodik je kazao da je BiH upala u svoju najveću krizu zato što su, kako on smatra, drugi rušili Ustav.

“BiH je upala u svoju najveću krizu zato što su drugi rušili Ustav, nije zabilježeno da je Republika Srpska igdje urušila ili prekršila Ustav, a prema statutu RS su učinjeni mnogi prekršaji. Hoću da kažem da stabilnost za nas i napredak u BiH znači ustavna BiH, a ne projektovana iz nekih dalekih kancelarija Escobara ili nekog drugog koji bi pokušao da nam nametne isto svaki put. To je neprihvatljivo, mi želimo da se vratimo na ustavni poredak. Institucije BiH ignorišu Ustav BiH. U toj BiH ova RS neće biti, nego u ustavnoj BiH, Dejtonskoj BiH”, ponovio je član Predsjedništva BiH navodeći da je uvjeren da “dobija”.

Ponovio je svoje navode da BiH nema Visokog predstavnika, a da jučerašnju sjednicu UN-a vidi kao potvrdu toga.

Ono što smo jučer naučili i treba da bude svima jasno jeste da BiH nema Visokog predstavnika i da je ta ličnost samozvana. Ta ličnost nema ništa u osnovi osim volje nekoliko zemalja. Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati gospodin Schmidt, ali ću mu reći da svaka njegova akcija od jučer podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava“..

Kazao je da će poslati poruku Visokom predstavniku Schmidtu.

Uputiću mu poruku, da od jučer pravi izlaznu strategiju i da se vrati u miran život. Ako nastavi, samo će biti još više oklevetan i izvrgnut odgovornosti za kršenje međunarodnog prava. Visoki predstavnik nema mandat, time nema ni OHR-a. Ovo je važna poruka koju smo dobili od Savjeta bezbjednosti, i mi je tako čitamo. Meni se čini da su se veliki dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika. Kako tvrditi da postoji ako nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti. Njegov sramni izvještaj ga je stavio na stranu, ono je pamflet, ono je pisala obavještajna služba, ne OSA jer ona ne postoji, nego AID, ratna obavještajna služba Alije Izetbegovića“.

N1

 

Share.

Leave A Reply