Dodikov sastanak sa Putinom podsjeća na Kadijevićeve posjete Rusiji pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milorad Dodik je najavio da će ove sedmice putovati u Moskvu gdje se treba sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Njegov sastanak sa Putinom pripremio je Aleksandar Vučić koji se prošle sedmice sastao sa ruskim predsjednikom.

Najavljeni odlazak Milorada Dodika u Rusiju na sastanak sa Vldimirom Putinom u mnogome podsjeća na situaciju pred ratove u bivšoj Jugoslaviji kada je general Veljko Kadijević putovao u Moskvu da sazna da li će NATO intervenisati ukoliko JNA izvrši vojnu intervenciju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Po svjedočenju generala Antuna Tusa, Veljko Kadijević je tajno, u toku noći, posebnim vojnim avionom otišao u Moskvu na savjetovanje sa sovjetskim ministrom odbrane Dmitrijem Jazovom. “Htio je provjeriti hoće li, prema procjenama Moskve, NATO intervenisati ako JNA preuzme vlast u Jugoslaviji i kakva će biti reakcija Moskve. Kadijević je rekao da Zapad, odnosno NATO prema sovjetskim obavještajnim podacima i procjenama neće reagirati, to jest najvjerojatnije se neće miješati ako vojska krene u sređivanje stvari u Jugoslaviji”, rekao je general Tus.

Tek kada je dobio spomenute potvrde, Slobodan Milošević je pokrenuo agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Svi koji vole Bosnu i Hercegovinu moraju biti svjesni da Milorad Dodik odlazi na sastanak sa Putinom istim povodom kao što su išli Miloševićevi generali pred agresiju na našu zemlju. Velikosrpska politika opet radi sve isto, samo je pitanje hoćemo li mi biti ponovo toliko naivni.

Share.

Leave A Reply