Dok Bakir i Šemsudin otvaraju sportske dvorane u Krajini, poljoprivrednici na rubu propasti, a građani strepe od novog migrantskog vala

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dug sušni period i visoke temperature zraka u BiH poljoprivrednike su doveli u očajno stanje. Štete su nesagledive, a mnogi tvrde da je ovo najteža godina do sada te mole za pomoć nadležne, koji dosad nisu ništa poduzeli.

U međuvremenu, resorni ministar u Federaciji BiH Šemsudin Dedić (SDA) obilazi razne manifestacije. Tako je danas bio u delegaciji Bakira Izetbegovića.

Vlast hitno mora reagirati

Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je zajedno sa federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva otvorio novoizgrađenu sportsku dvoranu u bihaćkom naselju Orašac.

Obišli su i Štrbački buk, ali ne i poljoprivrednike kojima je prepušteno sami da se bore i brinu hoće li uskoro ostati bez svojih farmi od kojih im zavisi egzistencija.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH za “Avaz” je kazao da vlast mora hitno reagirati kako bi se ublažile posljedice najveće suše u posljednjih 50 godina, čije se štete, kako kažu, već mjere u stotinama miliona KM.

Naveo je da su žitarice na određenim parcelama pretrpile štete i do 80 posto, te da od Vlade FBiH traže da izvrši rebalans budžeta kako bi najmanje 20 miliona KM preusmjerilo na poticaje poljoprivredi.

– Oni kažu da su štete prouzrokovane sušom do 50 posto, mi kažemo da je i više. Ali, neka bude kako kažu oni i neka izdvoje sredstva da se to nadoknadi jer neće biti hrane. Stočari neće moći pregurati zimu ako sad ne dobiju nešto pa da kupe hranu dok su cijene još jeftnije. Svaki dan stočna hrana je sve skuplja i radi toga smo reagirali da se to na neki način nadomiri i da se ljudima isplati da mogu prezimovati da se farme ne gase. Mnogim farmama već prijeti gašenje – rekao je Bićo.

Ovo što sada rade je čista politika

Ovo što sada rade je čista politika, dodao je on.

Brojni Krajišnici pitaju se i da li je Bakiru palo na pamet da posjetu ovom dijelu BiH iskoristio da barem s nekim popriča o problemu s migrantima koji najviše osjete stanovnici u USK.

U BiH se očekuje novi migrantski val nakon dešavanja u Afganistanu. Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu, na aerodromu u Kabulu već danima vladaju opći haos i panika.

Strani državljani, ali i Afganistanci pokušavaju napustiti zemlju, a na granici s Pakistanom zabilježene su ogromne kolone ljudi. Sudeći prema ranijim kretanjima izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja, moglo bi doći do ponovnog aktiviranja balkanske rute i novog migrantskog vala. A, najveći pritisak mogao bi podnijeti upravo USK-a gdje je Bakir danas otvorio sportsku dvoranu i posjetio Štrbački buk.

Share.

Leave A Reply