Doktor objasnio prve simptome sindroma od kojeg je u Zagrebu umro dječak (11)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tužna vijest stigla je u nedjelju iz Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Od posljedica COVID-19 preminuo je dječak star samo jedanaest godinanajmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Šao se tačno dogodilo pokušao je rasvijetliti Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike Fran Mihaljević, na kojoj je dječak i preminuo.

“Nažalost, jutros u ranim jutarnjim satima preminuo je bolesnik dječje dobi. Radi se o jednom imunološki posredovanom sindromu koji zahvaća više organskih sustava. Mogu biti zahvaćeni brojni organski sustavi – pluća, srce, bubrezi, crijeva. Obično su prvi simptomi kod takve dijece – bolovi u trbuhu, proljev ponekad, znakovi po koži… Šarolika je klinička slika… Kod naših bolesnika je da svi ti bolesnici izgledaju ozbiljno bolesni i da su djeca bila prije potpuno zdrava…”, rekao je Tešović za RTL.

Na pitanje kada roditelj treba reagirati, odgovara:

“Ako dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu i ako na prvi pogled dijete ne izgleda dobro. Djeca se najčešće žale na opću iscrpljenost, izraženu bol u trbuhu, povraćanje i proljev”, ističe.

Kaže da je do sada bilo teže i blaže bolesne djece.

Bolesnik koji je jutros rano preminuo bio je najteži bolesnik. Ovog trenutka imamo četvero takvih bolesnika. Od početka pandemije, liječili smo ih 16. U cijeloj Hrvatskoj bio je 31 takav bolesnika”, kaže liječnik koji poručuje roditeljima djece koja se nalaze u Klinici kako se nada da će sve biti u redu.

“Dvoje od ovih četvero možemo smatrati oporavljenima i bit će uskoro opušteni”, jasno će.

Na pitanje je li neka karika pogriješila u slučaju preminulog dječaka, kaže da je dječaku sumnja na sindrom postavljena unutar prvih par sati otkako je ušao u bolnički sistem.

“Ne vidim da je bilo kašnjenja ni propusta”, jasno će.

Na pitanje je li bilo sve u redu od početka, odgovorio je:

“Ne mogu komentirati što se ranije događalo i kako je dječak izgledao prethodnih nekoliko dana. Ja mogu govoriti ono što sam čitao u medicinskoj dokumentaciji i iz razgovora s kolegama”, kazao je na kraju Tešović za RTL.

Share.

1 komentar

Leave A Reply