Doktor teologije prešao na islam

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Hašim O. Džonson, kapelan i doktor teologije na Leiden Univerzitetu.
Njegova sestra je upoznala mladog turskog muslimana, prešla na islam i udala se za njega. Njen brat, ovaj sveštenik, se jako naljutio na nju i pokušao da je natjera da ostavi islam. S tom namjerom, kupio je prevod Kur’ana, u nadi da će pronaći nešto što će uvjeriti njegovu sestru da islam nije prava religija i da je Kur’an pun kontradiktornosti.
Nakon samo tri stranice zaljubio se u Kur’an, ali je nastavio da traži nešto za njegovu sestru. Pogotovo što je on doktorirao na teologiji i studije su mu trajale 20 godina.
Sve dok jednog dana nije naišao na ajet: “Ti ćeš, sigurno, naći da su vjernicima najljući neprijatelji jevreji i mnogobošci; i svakako ćeš naći da su vjernicima najbliži prijatelji oni koji govore: “Mi smo hrišćani”, zato što među njima ima sveštenika i monaha i što se oni ne ohole. Kada slušaju ono što se objavljuje Poslaniku, vidiš kako im liju suze iz očiju jer znaju da je to Istina, pa govore: “Gospodaru naš, mi vjerujemo, pa upiši i nas među one koji su posvjedočili.” (5:82-83)

Njegove oči su se ispunile suzama. Suprotstavio se svojoj aroganciji i prihvatio je islam. Postao je onaj koji druge poziva u islam, širi Allahovo svjetlo makar bilo krivo nevjernicima.

 

 

n-um.com
Share.

Leave A Reply