Dokumentarac o kojem bruji Rusija: ‘Ovo je Putinova zlatna palača, to je država u državi, veća je od Monaca!‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Videoistragu vodeće ruske opozicione figure Alekseja Navaljnogkoji tvrdi da je predsjednik Vladimir Putinpotrošio nedopuštena sredstva na ekstravagantnu crnomorsku palaču, vidjelo je već više od 20 miliona ljudi samo jedan dan nakon objavljivanja, piše BBC.

Tim Alekseja Navaljnog objavio je video nakon što je lider opozicije zatvoren po povratku u Moskvu iz Berlina, gdje se liječio nakon trovanja novičokom.

Navodi se da je imanje koštalo 1,37 milijardi dolara, a plaćeno je “najvećim mitom u historiji”. Kremlj poriče da luksuzno imanje pripada predsjedniku Putinu.

Tvrdnje da su savezni dužnosnici čuvali ogroman kompleks palača na obali Crnog mora su “čista glupost”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Navaljnijeva istraga opisuje imanje kao površinom 39 puta veće od Monaca.

Video je objavljen u utorak, dva dana nakon što je Navaljni odletio iz Njemačke i potom uhapšen u zračnoj luci.

U ponedjeljak mu je određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana pod optužbom za kršenje uvjetne kazne zbog pronevjere, ali Navaljni smatra da je čitav proces politički motiviran. Odvojeni postupak protiv njega trebao je započeti u srijedu, ali je odgođen.

Četrdesetčetverogodišnji Navaljni umalo je ubijen u napadu nervnim otrovom novičokom prošlog augusta, za šta je optužio Putina. Kremlj negira umiješanost.

Navodi opozicionog političara o umiješanosti sigurnosnih službi potkrijepljeni su, međutim, izvještajima istraživačkih novinara.

U videu se tvrdi da je imanje u odmaralištu Gelendžiku izgrađeno “neovlaštenim sredstvima” članova užeg kruga Vladimira Putina, uključujući šefove naftnih kompanija i milijardere.

 

 

Share.

Leave A Reply