Dr. Kemal Bašić preminuo od posljedica koronavirusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dr. Kemal Bašić (1964), član naučnog osoblja Instituta za historiju UNSA, umro je 22.11.2020. na Klinici za infektivne bolesti KCUS. Dr. Bašić se u posljednjih nekoliko dana liječio od upale pluća uzrokovanom virusom Covid 19. Institut za historiju izražava saučešće porodici, rodbini i prijateljima dr. Bašića, kao i cijeloj akademskoj zajednici UNSA koja je ostala bez jednog vrijednog člana.

Kemal Bašić je rođen 8. januara 1964. godine u selu Hadžići, općina Prijedor. Osnovnu školu završio je u Kevljanima i Omarskoj, općina Prijedor. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1983. godine, a Islamski teološki fakultet u Sarajevu /sad Fakultet islamskih nauka/ početkom 1991. godine odbranom diplomskog rada Vakufi u Banja Luci. Magistrirao je 3. februara 1999. godine na Ilahijat fakultetu Univerziteta u Ankari u Republici Turskoj na Odsjeku za historiju i umjetnost islama /historija islama/ s temom „Veze između bosanskohercegovačkih muslimana i Osmanske države 1878-1914“. Doktorirao je 19. aprila 2018. godine, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu sa disertacijom „Zvornički sandžak u 17. stoljeću“.

Jedno vrijeme je radio na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Tuzli u svojstvu vanjskog saradnika predajući staroturski/osmanski/ jezik, a otom kao profesor islamske vjeronauke, što je radio oko 14 godina. Godine 2013. preselio se u Sarajevo, a od 2019. radio je u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu.

Brojni prijatelji i poznanici od sinoć se opraštaju dr. Bašića na društvenim mrežama.

Da mu Milostivi podari lijepi Dženet i vječni rahmet.

Share.

Leave A Reply