Dušan (13) je otišao da kupi sok i nije se vratio: Mučko ubistvo romskog dječaka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dušan je imao 13 godina, otac mu je tog 18. oktobra prije 24 godine dao novac da kupi koka kolu koju je mnogo volio. Na putu do prodavnice su ga ubila dva sedamnaestogodišnjaka, zato što je Rom. Do smrti su ga šutirali martinkama!

Njegova majka nije mogla da se nosi sa smrću sina i posle nekolilo pokušaja je i izvršila samoubistvo 2015. godine. Nekoliko godina kasnije preminuo je i njegov otac čime je Dušanova sestra ostala sama sa svega 18 godina.

“I tog poslednjeg dana njegovog života radio je baš sve što je voleo. Išao je na pecanje, igrao košarku, proveo vreme sa mamom i tatom. Mama mi je rekla da je bio veliki ljubitelj satova, ali i te koka-kole, koju je to veče hteo da kupi, ali nije uspeo…”

I zapamtite! Svaki put kada Rome tretirate kao sprdnju, kao građane drugog reda i to opravdavate suludim pričama stvarate atmosferu u kojoj su njihovi životi malo manje vredni i u kojoj je malo manje neprihvatljivo da ih neko šutira martinkama u glavu.

Za Dušana više ne možemo da uradimo ništa, ali možemo za svu onu romsku decu koja dolaze, tako što će svako od nas za početak da ih i sam tretira sa poštovanjem, ali i zaštiti od nasilja i nepoštovanja drugih.

Jer da je neko od prolaznika reagovao pre 24 godine, Dušan bi i dalje bio živ, ali niko nije.

Direktno.rs

 

Share.

Leave A Reply