DUŠANKA MAJKIĆ POZVALA INZKA: “Naredili ste skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića, naredite isto i za Aliju Izetbegovića!”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da insistira da budu promijenjeni nazivi ulica i institucija po ratnim zločincima u Federaciji BiH.

Majkićeva je navela da niko u Federaciji BiH (FBiH) ni u međunarodnoj zajednici ne problematizuje niti im pada na pamet da uklone nazive ulica i institucija nazvanih po imenima ljudi čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda, dok sa prijetnjama i sankcijama idu prema Republici Srpskoj ukoliko ne ukloni nazive koji zasmetaju Bošnjacima.

Majkićeva je rekla za Srnu da niko od međunarodnih predstavnika, od kojih najveći broj njih živi u Federaciji BiH i prolazi ulicom Alije Izetbegovića, to ne smatra problematičnim iako je riječ o čovjeku koji je “žrtvovao mir za nezavisnu BiH”.

Ona je navela da nikome ne smeta ni to što mnoge škole, vrtići, institucije kulture, vjerski objekti nose ime Alije Izetbegovića te je istaknula da je riječ o dvostrukim standardima koji neće pomoći BiH.

“Neko je izračunao da u FBiH postoji više od 30 lokalnih zajednica u kojima glavne ulice nose ime Alije Izetbegovića. I nije on jedini. Mnogo je takvih”, rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Bošnjacima nije problem ni ime Mustafe Busuladžića, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja, Asefa Serdarevića, poznatog kao osnivača organizacije “Mladi muslimani”, te Huseina Đoze, imama u “Handžar diviziji”.

Majkićeva je rekla da i u zapadnom dijelu Mostara postoji veliki broj ulica i institucija s imenima koja podsjećaju na NDH i ustaški pokret.

“Poznata su imena Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Brokića i drugih čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda”, ukazala je Majkićeva.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj teško prihvatljivo da u vezi sa pločom s imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića dolaze prijetnje ne samo Bošnjaka, već i međunarodne zajednice i visokog predstavnika, i to prijetnje predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, dok Bošnjaci i Hrvati u tom smislu nemaju nikakva ograničenja.

“I gdje smo sad?! Ploča s imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama je skinuta. Zato pozivam visokog predstavnika Valentina Incka da s istom revnošću insistira da budu promijenjeni nazivi ulica ratnih zločinaca i da druga dva naroda budu tretirana na isti način”, rekla je Majkićeva.

Ona je upozorila da ne može doprinijeti pravdi i pomirenju u BiH ovakvo stanje, u kojem bošnjački predstavnici sve zločince vide na srpskoj strani, dok pripadnike svog naroda koji su činili zločine, nazivaju herojima i amnestiraju od svake odgovornosti.

Share.

Leave A Reply