Džaferović: Blinken nam je poslao pismo, SAD ostaje posvećena BiH

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nakon sastanka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sa Derekom Cholletom, savjetnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, obratio se Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH rekavši da SAD podržavaju teritorijalni integritet i euroatlantski put BiH.

Naglasio je da je na današnjem sastanku poslana veoma važna poruka, a to je da nije moguće nikakvo unilateralno povlačenje iz institucija BiH.

“Nije moguća i ne smije se dalje dozvoliti ova blokada institucija BiH, one moraju funkcionisati i u okviru njih – Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH trebamo rješavati sva pitanja koja se tiču našeg evropskog puta, pitanja programa reformi i svega onoga što stoji pred BiH”, naglasio je Džaferović.

Istakao je da su danas članovi Predsjedništva BiH dobili i pismo američkog državnog sekretara Anthonyja Blinkena.

“U tom pismu Amerika ostaje posvećena BiH i nastavit ćemo raditi dalje sa našim prijateljima kako bismo prevazišli ovu krizu u kojoj se nalazi BiH”, dodao je.

Kazao je da nimalo ne sumnja u krajnji ishod ove situacije navodeći da je uvjeren da će institucije BiH biti deblokirane.

“I da će BiH nastaviti svojim putem, putem reformi, ispunjavanja ovih 14 prioriteta, realizacije programa reformi i svega što stoji pred njom. Jednostavno drugog puta nema, to je najbolje za sve nas u BiH, za sve narode, građane, cijeli svijet to vidi. To je u interesu svih nas koji živimo u ovoj zemlji. Mislim da trebamo unaprijediti svoj okvir u kojem trenutno živimo, da u Parlamentu raspravljamo o svim pitanjima, ali je preduslov da funkcionišu institucije i vjerujem da ćemo razriješiti ovu situaciju sa prijateljima iz SAD-a, EU i drugima i da ćemo nastaviti graditi BiH”, poručio je Džaferović.

N1 

Share.

Leave A Reply