Džaferović putuje u Brisel, brojni susreti sa evropskim dužnosnicima

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, boravit će u srijedu i četvrtak, 10. i 11. novembra u posjeti Briselu gdje će se susresti s brojnim dužnosnicima Evropske unije, potvrđeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Protokolom posjete predviđen je susret s predsjedavajućim neformalne Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, Klemenom Grošeljom iz Slovenije, te izvjestiocem iz sjene za BiH u ime Zelenih za izvještaj za 2019. – 2020. godine, Tineke Strik iz Holandije.

U četvrtak, 11. novembra, Džaferović će imati susrete s Dietmarom Kosterom iz Njemačke, izvjestiocem iz sjene za BiH u ime Socijaldemokratske stranke za izvještaj za 2019.-2020. godine, te Romeom Franzom iz Njemačke, predsjedavajućim Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH.

Tokom posjete Briselu predviđen je sastanak i sa generalnim sekretarom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefanom Sanninom, inače rukovodiocem službe u kojoj je direktorica za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo, Angelina Eicchorst angažirana u procesu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH.

Džaferović će se tokom posjete Briselu sastati i s Nathalie Loiseau, predsjedavajućom Podkomiteta AFET-a za sigurnosti i odbranu (SEDE) i potpredsjednicom Delegacije za odnose s Parlamentarnom skupštinom NATO-a, koja je i bivša ministrica za evropske poslove Francuske.

 N1

Share.

Leave A Reply