Džeko: Najveći smo protivnik sami sebi, još osjećam gorčinu zbog poraza od Finske

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko prokomentarisao je žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, istakavši da su za plasman na još jedno veliko takmičenje potrebni ozbiljnost, odgovornost i zalaganje.

Zmajevi su izvučeni u grupu D gdje su još smješteni Francuska, Ukrajina, Finska i Kazahstan.

“S obzirom na to da smo na žalost izgubili mjesto u toj trećoj jakosnoj grupi i pali u četvrtu, očekivali smo jednu tešku grupu kao što i jeste ova koju smo dobili. Imamo svjetske prvake i Francuska je sasvim sigurno najveći kandidat za prvo mjesto. Tu je i Ukrajina koja već godinama igra jako dobro, zatim Finska koju dosta dobro poznajemo. Još uvijek nekako osjećam gorčinu kad se sjetim poraza od njih, koji nam je na neki način i onemogućio da odemo na Evropsko prvenstvo. Sigurno da iz petog šešira isto tako nismo imali sreće s obzirom na to da je Kazahstan jedna od boljih reprezentacija u toj jakosnoj grupi”, rekao je Dijamant za zvaničnu stranicu Nogometnog saveza BiH.

Ipak, Džeko je optimista jer svjestan je da Zmajevi mogu parirati svima kada su na željenom nivou.

“Bez obzira na sve to mislim da smo posljednjih godina pokazali da smo mi najveći protivnik sami sebi. Kada mi ne dajemo maksimum tada teško možemo pobijediti ikoga, ali s druge strane ako svaki pojedinac u timu daje 100 posto od sebe i ako je organizacija u i oko reprezentacije na nivou, smatram da onda možemo igrati sa svakim. Ozbiljnost, odgovornost i zalaganje, mislim da je to najviše nedostajalo reprezentaciji. BiH ima dosta kvalitetnih igrača, a posljednje utakmice su pokazale da smo dobili i neke mlade igrače i siguran sam da imamo kvalitet da se napravi nešto više nego što smo to uradili u posljednjem periodu. Da bismo se plasirali na još neko veliko takmičenje, ove tri stvari koje sam pomenuo moraju da budu na nivou u svakoj utakmici”, izjavio je najbolji bh. nogometaš.

Podsjetimo, prvo kolo kvalifikacija na rasporedu je 24. i 25. marta, a posljednje 10. kolo igra se od 14. do 16. novembra naredne godine.

Na Svjetsko prvenstvo će se plasirati samo pobjednici grupa, dok će drugoplasirane ekipe zajedno s dvije najbolje ekipe iz Lige nacija koje se nisu plasirale igrati baraž.

Share.

Leave A Reply