Dženaza i ukop Hasana Muratovića u haremu Alipašine džamije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Komemoracija povodom smrti prof. dr. Hasana Muratovića bit će održana danas s početkom u 10 sati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, u organizaciji Vlade FBiH.

Ispraćaj, ukop i dženaza Hasana Muratovića bit će obavljeni istog dana u haremu Alipašine džamije poslije podne-namaza.

Komemoracija će biti održana uz maksimalno poštivanje Naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (higijensko-epidemioloških mjera) i Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Rođen je 1940. godine u Olovu. Muratović je bio rektor UNSA i dugogodišnji profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ministar u vladama za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i prvi poslijeratni premijer Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Bio je ambasador Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj, član i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu. Bio je dugogodišnji konsultant Instituta za organizaciju i ekonomiku Sarajevo, direktor Instituta za istraživanje i razvoj UPI Sarajevo i predsjednik konsultantske firme “Deloitte” za područje BiH.

Posljednjih godina obavljao je poslove konsultanta, profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu a radio je i kao povremeni predavač na nekoliko univerziteta.

Share.

Leave A Reply