Ekstremno smrtonosan virus pojavio se u Indiji

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Državna vlada Kerale u Indiji trenutno se bori protiv izbijanja epidemije izuzetno smrtonosnog virusa Nipah nakon što je u nedjelju, od posljedica zaraza ovim virusom, preminuo 12-godišnji dječak.

Virus Nipah smatra se jednim od najsmrtonosnijih koji je ikada zarazio ljude, podsjeća CBS News. Zadnji put kad je izbila epidemija Nipaha u Indiji, ubila je 17 od 18 zaraženih pacijenata.

Dužnosnici na tom području novu epidemiju shvaćaju krajnje ozbiljno.

Od ponedjeljka su identificirali, stavili u karantenu i testirali najmanje 188 ljudi koji su došli u kontakt s dječakom. Također su “zapečatili” cijelo područje u radijusu od tri kilometra oko dječakove kuće u pokušaju da fizički obuzdaju epidemiju u slučaju da mjere traženja kontakta ne uspiju.

Zasad, dva zdravstvena radnika koji su liječili dječaka pokazuju simptome infekcije Nipahom, prema CBS-u, koji također izvještava da su potvrđene i druge infekcije. Obojica zdravstvenih radnika hospitalizirani su i trenutno čekaju rezultate krvnih pretraga.

Prošlog septembra, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci upozorio je da je čovječanstvo ušlo u eru “pandemije” u kojoj će epidemije virusa, uključujući Nipah, biti sve učestalije.

Konkretno, Nipah se stalno vraća u jugoistočnu Aziju jer je stalno uništavanje okoliša uništilo staništa divljih životinja i dovelo životinje – uključujući i vrste šišmiša za koje se vjeruje da ga skrivaju – bliže ljudskim zajednicama nego ikad prije. Kao takvi, dužnosnici u Kerali sada upozoravaju stanovnike da se klone bilo kakvih šišmiša i da bacaju smeće u voće koje pokazuje znakove grickanja šišmiša.

Share.

Leave A Reply