Elmedina Muftić saslušana u SIPA-i zbog FB komentara o Milanoviću i Čavari i objave Mustafe Cerića

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elmedina Muftić, novinarka i spisateljica iz Vareša, saslušana je jučer u SIPA-i po nalogu Tužilaštva BiH zbog komentara koje je napisala na Facebooku, a na temelju istrage o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

– Prva objava je bila za obraćanje hravstkog predsjednika Zorana Milanovića u Skupštini UN-a da on predstavlja bosanske Hrvate, na što sam napisala da on ne predstavlja Hrvate, već da ih predstavlja predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Pojasnila sam u SIPA-i da sam ovim statusom branila ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Drugi komentar jeste moj odgovor predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari kada je u Varešu dao izjave i nas Bošnjake okarakterisao na jedan fašistički način, kao ljude koji osim islama i bošnjaštva sve drugo osporavaju. Napisala sam da to nije istina i da su to fašistoidne izjave. U izjavi SIPA-i sam rekla da to ne može biti mržnja, već argumentovan odgovor. Začuđena sam da Tužilaštvo nije reagovalo na izjave mržnje Marinka Čavare, već jednog običnog građanina BiH. Pitali su me zašto sam u jednom od postova napisala “za sve izrečeno Marinko Čavar marš”, rekla sam da mu iz SIPA-e opet poručujem jedno veliko marš za sve što je rekao za Bošnjake.

Pitali su me i zašto sam prenijela post Mustafe Cerića koji je podržao profesora Zlatana Begića. Rekla sam da sam ga prenijela u znak podrške profesoru Begiću koji je bio u TV duelu sa Milanom Tegeltijom.

Teretili su me i za post Ezhera Beganovića, koji sam ja prenijela. To je jedan crtež djeteta iz Bužima koje je nacrtalo gdje su vojnici Armije RBiH, zastava Republike BiH. Na dijeljenje tog posta rekla sam da su to potomci hrabrih bužimskih vitezova i to je zasmetalo Tužilaštvu BiH – pojasnila je Muftić zbog čega je pozvana u SIPA-u.

Video s obraćanjem Elmedine Muftić bh javnosti možete pogledati ovdje:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=5556500917700559&id=100000221184155

Share.

Leave A Reply