Emir Kusturica dodijelio Peteru Handkeu “Veliku nagradu Ivo Andrić”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Velika nagrada Ivo Andrić” Andrićevog instituta u Višegradu, koji je osnovao Emir Kusturica, za najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili Republici Srpskoj tokom 2020. godine, dodijeljena je austrijskom nobelovcu Peteru Handkeu za roman “Drugi Mač, Majska povest” u izdanju “Lagune” u Beogradu.

Odluku o ovogodišnjem laureatu donio je tročlani žiri u kojem su akademik Јovan Delić, književnik Muherem Bazdulj i književni kritičar Želidrag Nikčević.

Peter Handke poznatiji je po tome što je neposredno nakon srebreničkog genocida boravio u tom gradu, a govorio je i na sahrani Slobodana Miloševića.

Govoreći za njemačke sedmične novine Die Zeit, Handke je kazao da je “naravno” morao biti na Miloševićevoj sahrani 2006.

“On je glasao protiv raspada Jugoslavije na jednim od posljednjih izbora. Njegova sahrana također je bila i sahrana Jugoslavije. Jesu li ljudi zaboravili da je to bila država osnovana u protivljenju Hitlerovom Reichu?”, izjavio je Handke.

Dobitnik je i Nobelove nagrade za književnost, a takva odluka naišla je na žestoke kritike u cijelom svijetu pa su mnogi zbog toga vratili svoje Nobelove nagrade.

Share.

Leave A Reply