Enisa Spahić “ukazivala” na probleme u Našoj stranci pa dala ostavku i podržala SDA u Novom Gradu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izbor novog Općinskog vijeća u sarajevskoj općini Novi Grad očito će imati mnogo veće reperkusije nego što se očekivalo. Sada već bivša članica Naše stranke Enisa Spahić čiji je glas u korist SDA presudio dugo vremena se žalila na unutarstranačke probleme, ali nije naišla na razumijevanje.

U pismu, koje je u posjedu portala Klix.ba, u kojem daje ostavku na sve funkcije u Našoj stranci, Spahić navodi da je član već 12 godina i da je radila i davala svoj maksimum u promociji vrijednosti stranke.

Već duži period trpim povredu ličnog integriteta na šta sam ukazivala više puta usmeno, ali i u pisanoj formi 17.10.2019. godine uz priloženih 25 dokaza na 106 stranica na koji nikada nisam dobila odgovor.

Zbog ćutanja i nepoduzimanja nikakvih mjera organa stranke nastavila sam trpiti diskriminaciju, omalovažavanja, prijetnje tokom sjednice Povjereništva OO i ignorisanje pri dostavi materijala. U toku kampanje verbalno napadana na štandovima koje sam nerijetko u suzama napuštala, dobijala sam indirektne poruke da me se žele riješiti te prebaciti odgovornost za eventualno lošiji rezultat stranke.

Puno toga se sakupilo u ovih 12 godina. Zbog gore navedenog i puno više nenavedenog podnosim ostavku na sve funkcije u Našoj stranci, tražim isključenje, brisanje iz evidencije članstva i molim potvrdu u pisanoj formi. Zbog dobrih ljudi u Našoj stranci koji će uvijek imati moju podršku ostajem simpatizer“, navela je Enisa Spahić u pismu.

Četvorka je izrazila otvorene sumnje da su neki vijećnici, poput Enise Spahić, kupljeni iako su godinama bili otvorena opozicija načelniku Semiru Efendiću i ukazivali na propuste u njegovom radu.

Iz Naše stranke su se čak i izvinili građankama i građanima Općine Novi Grad zbog, kako su naveli, prevare njihove bivše članice i izdaje povjerenja. Enisa Spahić nije željela govoriti za Klix.ba o problemima sa kojima se susretala niti o novonastaloj situaciji odnosno da li je SDA na neki način kupio njen glas.

Kao što je već poznato, vijećnici Četvorke prije dva dana su napustili konstituirajuću sjednicu Općinskog vijeća Novi grad zbog izbora predsjedavajućeg Tajiba Delalića (SDA). Smatraju da je grubo prekršen Statut općine, a da će konačnu riječ dati sud.

“Statut Općine Novi Grad jasno propisuje da općinski načelnik i
predsjedavajući Općinskog vijeća ne mogu biti iz istog naroda što u ovom slučaju nije ispoštovano. Ovo je grubo kršenje osnovnih pravnih normi i protiv ovakvog postupanja ćemo se boriti i sudskim putem. Kršenje procedura i zakonskih akata na konstituirajućoj sjednici samo je potvrda da će i u narednom mandatu općinski načelnik Semir Efendić (SDA) Općinsko vijeće smatrati i koristiti kao svoju produženu ruku, a ne kao lokalni parlament svih građana Novog Grada“, navodi se u zajedničkom saopćenju vijećnika Naroda i Pravde, SDP-a i Naše stranke.

Za Delalića su glasali zastupnici SDA, Mirza Memišević (DF), Drago Jurić (USD), Mehmed Karkelja, Enisa Spahić koja je nedavno napustila Našu stranku, Azem Cviko (SBB) i Bajro Biber (BOSS).

Enisa Spahić je skupa sa vijećnikom DF-a Mirzom Memišević fomirala novi vijećnički klub. Upravo njih dvoje su, uz vijećnike SBB-a i BOSS-a, donijeli prevagu i odlučili ko će u naredne četiri godine imati većinu u vijeću.

Vijećnica Enisa Spahić bila je jedna od najistaknutijih članica Naše stranke u Novom Gradu a na izborima je bila pozicionirana na drugo mjesto. Mirza Memišević (DF) koji je također podržao SDA u ranijim objavama na društvenim mrežama je ukazivao kako su birači kaznili DF zbog koalicije sa SDA i snishodljivog odnosa spram afera kadrova SDA.

 

Share.

Leave A Reply