Erdogan spomenuo i BiH: Najsnažnija linija odbrane, zaštita jezika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je odlukom Generalne skupštine UNESCO-a 700. godišnjica smrti turskog pjesnika Yunusa Emrea uvrštena na listu UNESCO-ovih godišnjica i komemoracija za 2021.godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zbog njihove podrške ovoj odluci, posebno se zahvaljujemo predstavnicima Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Uzbekistana u UNESCO-u“, kazao je Erdogan u obraćanju na ceremoniji otvaranja godine “Naš Yunus”, održanoj u predsjedničkoj palati.

Istakao je da se 2021. godine obilježavaju brojne važne godišnjice u vezi sa turskom historijom i kulturom.

“Ove godine se obilježava 100 godina od prihvatanja turske državne himne. Također, 2021. se obilježava 700. godišnjica smrti Yunusa Emrea”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je kako je UNESCO također 1991. godinu proglasio kao godinu ljubavi prema Yunusu Emreu.

Mišljenja Yunusa Emrea o ljubavi prema čovjeku su postali slogani o miru u cijelom svijetu. Pokušat ćemo poslati njegove poruke čitavom čovječanstvu”, rekao je turski predsjednik.

Istakao je kako je to područje oduvijek kroz historiju bilo izdanak velikih pisaca i pjesnika.

“Na ovom ogromnom geografskom području dogodio se veliki civilizacijski napredak koji je promijenio tok svjetske historije. Yunus Emre, koji je osvojio naša srca svojim pjesmama koje se stoljećima prenose s osobe na osobu, također je odrastao u ovom podneblju”, kazao je Erdogan, posebno naglasivši značaj jezika.

Najsnažnija linija odbrane koju ćemo uspostaviti protiv kulturnog imperijalizma prvenstveno je zaštita našeg jezika”, rekao je Erdogan te dodao:

“Povodom 700. godišnjice smrti Yunusa Emrea pokrećemo kampanju pod nazivom ‘Turski kao svjetski jezik'”, kazao je Erdogan.

Naglasio je kako je stoga vrlo važno poduzeti sve što je potrebno kako bi se sačuvao jezik.

“Sve dok naš jezik gubi utjecaj, ne možemo spriječiti da naše političke granice te naša zajednička kultura i civilizacija budu samo jedna linija na mapama”, rekao je Erdogan.

Yunus Emre (1238–1328) je turski sufijski pjesnik iz 13. stoljeća i jedan od začetnika poezije ašika koji predstavlja najeminentniju ličnost u turskoj književnosti.

Share.

Leave A Reply