Evo kada ćemo ponovno moći živjeti BEZ ZAŠTITNIH MASKI NA LICU

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stručnjaci se slažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prenos virusa.

ko osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospiju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, takođe može biti izložena infekciji.

Od kad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred trgovinu i shvatite da masku niste ponijeli sa sobom. Isto se tako vjerojatno pitate: Kada ću smjeti prestati nositi masku?

Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gdje ga drugi ljudi mogu udahnuti. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete spriječiti širenje zaraze.

Obzirom je tako, lako je zaključiti da ćemo prestati nositi maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo prenijeti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo sve biti u mogućnosti hodati po svijetu bez maski, a to su :

Postoji dokaz da je vakcina  dostupna i koristi se u tolikoj mjeri da se drastično smanjio broj zaraženih,

Ostvarimo “imunitet krda” na virus korona,

Svi postanemo imuni na virus.

Problem je u tome što ne znamo kada će se nešto od ovoga dogoditi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama narednih pet godina. Taj model pokazuje da će broj osoba oboljelih od kovida i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije vakcina. Podatak ukazuje da ćemo morati nastaviti nositi maske kako bismo spriječili veliki broj novooboljelih, piše Avaz.

 

Share.

Leave A Reply