Fadil Novalić predstavio budžet za 2021.: Kriza je naša šansa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premijer Federacije BiH predstavio je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Prijedlog Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, kazavši da je Vlada FBiH očekivala da će ekonomske posljedice pandemije biti puno negativnije u Federaciji BiH.

Novalić je kazao da su posljedice pandemije koronavirusa u ekonomskom smislu slične globalnoj finansijskoj krizi, napominjući da su države širom svijeta stavljale novac u opticaj kako bi se povećala potrošnja i stimulisale poslovne aktivnosti.

“Tržišta funkcionišu po sistemu spojenih posuda pa se tako kriza odrazila i u Bosni i Hercegovini. Recesiju je prouzrokovao šok koji je došao iz zdravstvenog sektora. Glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine je Evropa”, kazao je Novalić.

Napomenuo je kako se COVAX mehanizmom na državnom nivou nastoje osigurati vakcine za imunizaciju, poručivši da su sredstava odobrena i uplaćena.

“Teško prognozirati trajanje pandemije”, kazao je Novalić, dodavši kako nema sumnje da paralizira ekonomske aktivnosti i kako je teret djelovanja BiH, za razliku od niza zemalja koje se mogu osloniti i na monetarnu politiku, pao na fiskalnu politiku.

Poručio je kako novonastala situacija predstavlja globalni problem i potrebna je saradnja svih aktera ekonomske aktivnosti.

“Uvažavajući ograničenja makroenomsko politike, BiH se uhvatila ukoštac s krizom. Implementiran je niz ekonomskih mjera… Na svaki način smo gledali da se poveća ulaz novca na tržište kako bi se povećala likvidnost”, istakao je.

Napominje kako su u Bosni i Hercegovini indirektni porezi najviše pali i kako je realni sektor revnosno čuvao radna mjesta.

“Neophodno je usvojiti ovaj budžet koji iznosi 5,4 milijarde KM i 500 miliona je veći nego što je bio prvobitno predloženi budžet za 2020. godinu”, istakao je Novalić, dodavši kako su porezni prihodi zadržani na nivou 2020. godine.

Prema njegovim riječima, smatrali su da će biti puno više otpuštenih radnika tokom pandemije i da će posljedice biti puno negativnije.

“Zasluge tome imaju i mjere Vlade. Prihodi od indirektnih poreza, i to bruto prihodi, planirani su na nivou 2020. godine, s tim što zbog porasta servisa vanjskog duga neto prihodi od indirektnih poreza za FBiH bit će manji za 31 milion KM nego u 2020.”

Dodaje kako su novim budžetom sve stavke svedene na egzistencijalni minimum.

“Kriza je naša šansa”, kazao je na kraju Fadil Novalić, obrazloživši da tokom pandemije dolazi do velikih promjena na svjetskom tržištu.

 

Share.

Leave A Reply