Fajzer i Moderna objavili šta se nalazi u njihovim vakcinama protiv koronavirusa

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mnogi su pojavu vakcine protiv koronavirusa videli kao spas od epidemije koja već više od 10 meseci hara svetom, dok ima i onih koji u svemu ovome vide samo još jednu “teoriju zavere”. Sada su dve farmaceutske kompanije – Moderna i Fajzer, odlučili da objave šta se nalazi u njhovim vakcinama.

Ove dve kompanije među prvima su razvile vakcinu protiv koronavirusa, a prvi kontingent Fajzerovih danas je stigao i u Srbiju.

Inače, kako prenosi Biznis insajder, aktivni sastojak vakcina su modifikovani “isečci” virusnog genetskog materijala, odnosno informacione RNK, koja telu služi kao “genetska vreća za udaranje” kako bi naučilo kako da se bori protiv proteina koji pomažu kovidu 19 da uđe u naše ćelije.

Dodaje se da mešavina šećera, soli i masti služi da ublaži efekat vakcine na telo i omogući da bude data putem intramuskularne injekcije.

“Fajzerova” vakcine se sastoji od modifikovanog niz informacione RNK (modRNA), koji enkodira virusni šiljak glikoproteina SARS-KoV-2. Nekoliko jedinjenja lipida, koja zajedno čine lipidne nanočestice i glavni su način transporta informacione RNK – (4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate), 2-[(polyethylene glycol)-2000]-N, N-ditetradecylacetamide, 1,2-distearoyl-snglycero-3-phosphocholine i holesterol.

U ovoj vakcini se još nalaze i:

  • kalijum-hlorid,
  • monokalijum fosfat,
  • natrijum-hlorid (kuhinjska so),
  • dinatrijum-fosfat,
  • saharoza (šećer).

“Moderna”, koja je nedavno dobila odobrenje od američke Agencije za lekove i u procesu je razmatranja u nizu drugih država, takođe je objavila listu sastojaka svoje vakcine. Nju čine modifikovani niz informacione RNK, lipidi – SM(sphyngomyelin)-102, Polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG], 1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine [DSPC] i holesterol. U vakcini su još i trometamin – Tris-(hidroksimetil)-aminometan, trometamin hidrohlorid, sirćetna kiselina, natrijum acetat i saharoza.

Share.

Leave A Reply