Faktor saznaje: Ambasador BiH u Zagrebu, po Dodikovoj naredbi, pokušao blokirati Schmidtov put na Bled

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, zbog instrukacija koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izdao ambasadorima iz reda srpskog naroda da ga ne priznaju kao prvog čovjeka OHR-a, samo zahvaljujući brzoj reakciji Ministarstva vanjskih poslova BiH stigao je na Strateški forum koji se ove sedmice održao u Sloveniji, na Bledu. 

Prema ustaljenoj diplomatskoj proceduri i praksi, Ured visokog predstavnika kao što je to uvijek i rađeno, obavijestio je MVPBiH o putu visokog predstavnika i njegove pratnje pod oružjem.

Potom je iz MVP-a prema Ambasadi BiH u Hrvatskoj ( jer je Schmidt avionom letio iz Sarajeva do Zagreba) upućen dopis da kao i do sada obavijeste MUP Hrvatske o Schmidtovom putovanju, kako bi nesmetano njegova pratnja dočekala ga na aerodromu Pleso i dalje nastavili put automobilima prema Sloveniji.

Međutim, bh. ambasador u Zagrebu Aleksandar Vranješ, inače bivši Dodikov savjetnik, tri dana je držao dopis kod sebe i nije ga uputio hrvatskom MUP-u.

U posljednji tren reagiralo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH te je direktno obavijestilo MUP Hrvatske o Schmidtovom putu.

Share.

Leave A Reply