Federacija BiH ima najmanje 1.100 službenih vozila. Neka vrijede više od 100.000 KM?!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ovim putem pozivam sve uposlenike organa uprave, institucija, agencija, fondova, javnih ustanova i preduzeća da mi pošalju informacije o službenim vozilima kod njihovog poslodavca, o načinu korištenja, (ne)zakonitom i (ne)odgovornom trošenju onoga što je naša, a ne privatna imovina direktora ili šefova, napisao je Arapović na svom Facebooku

Arapović je sad zatražio i preciznu evidenciju svih službenih vozila na nivou FBiH. Kaže da je dobio nezvaničan podatak da imamo najmanje 1.100 vozila!

 

Inicijativu i pitanje koje je uputio Vladi FBiH objavio je na svom Facebook profilu:

 

– Nakon što sam od Vlade Federacije prošle sedmice tražio da donese propis kako bi se obilježila sva službena vozila i na taj način umanjila zloupotreba javne imovine u privatne svrhe, javilo mi se mnogo znanih i neznanih prijatelja s nevjerovatnim informacijama o strašnom bahaćenju rukovodilaca u javnom sektoru kojima je pozicija omogućila da tuđim novcem kupuju luksuzne limuzine i terence, da imaju dva, tri ili više službenih vozila na raspolaganju, da godišnje pređu preko 15 hiljada kilometara službenim autima, a da za sve navedeno nikome ne polažu račun!

 

Ovim putem pozivam sve uposlenike organa uprave, institucija, agencija, fondova, javnih ustanova i preduzeća da mi pošalju informacije o službenim vozilima kod njihovog poslodavca, o načinu korištenja, (ne)zakonitom i (ne)odgovornom trošenju onoga što je naša, a ne privatna imovina direktora ili šefova. Ja ću naravno zaštiti identitet svakoga ko želi biti zaštićen od takvih rukovodilaca, a služebnim putem i javnom prezentacijom saznanja koja prikupimo zajedno ispraviti ćemo ovo devijantno ponašanje. Ovaj nered mora biti počišćen. Tražićemo javno dotupan registar službenih vozila.

 

S tim u vezi, na adresu Vlade poslao sam i zahtjev da mi se dostavi precizna evidencija svih službenih vozila na nivou Federacije BiH. Neslužbeno sam saznao da se radi o najmanje 1.100 vozila (!), a da među njima ima i onih koja koštaju preko 100 hiljada KM (!), da neki skriveni rukovodioci potpuno sporednih javnih institucija, ničim zasluženo niti opravdano, imaju lični vozni park u rangu sa predsjednicima najbogatijih država ili vlasnicima privatnih mega-kompanija. Dosta! – napisao je Arapović.

 

 

(DEPO POIRTAL/md)

Share.

Leave A Reply