Fikret Prevljak i Sebija Izetbegović predvode grupu od najmanje 300 stranačkih zvaničnika koji će ostati bez funkcija!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uvođenje instituta povjereništva u političku organizaciju ekvivalent je stečaju koji se uvodi u neko preduzeće kako bi se onemogućilo daljnje loše poslovanje.

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije krenulo je u najveću kadrovsku rekonstrukciju nakon rata: usvojena je odluka o uvođenju povjereništava u niz općinskih i gradskih organizacija SDA (Cazin, Bihać, Zavidovići, Centar, Ilidža, Novo Sarajevo, Novi Travnik i Gradačac), a raspušten je i Kantonalni odbor SDA u Sarajevu, kojim će privremeno rukovoditi Sedin Kahriman.

Riječ je o najmanje 300 stranačkih zvaničnika koji će ostati bez dosadašnjih funkcija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao da će Šemsudin Dedić predvoditi Povjereništvo u Bihaću, Nijaz Hušić u Cazinu, Fahrudin Čolaković u Zavidovićima, Safet Softić u Gradačcu, Eldin Delić u Novom Travniku, Damir Lalilić na Ilidži, Almir Ahmetspahić u Novom Sarajevu te Nedžad Ajnadžić u Centru.

Izvršni odbor SDA Zeničko-dobojskog kantona i Bosanskopodrinjskog kantona zaduženi su da u roku od 30 dana izvrše analizu stanja u Gradskom odboru Zenica i Općinskom odboru Maglaj, odnosno Gradskom odboru Goražde, te da predlože mjere.

Nakon ostavke predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikreta Prevljaka, Predsjedništvo određuje Sedina Kahrimana za v. d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. U roku od mjesec dana pripremit će se prijedlog odluke o rekonstrukciji Izvršnog odbora u Kantonalnoj organizaciji SDA Sarajevo i u Kantonalnoj organizaciji SDA USK, kao i u drugim kantonalnim i regionalnim organizacijama gdje se ukaže potreba za rješavanje pitanja dvojnih funkcija – kazao je Izetbegović.

Uvođenje instituta povjereništva u političku organizaciju ekvivalent je stečaju koji se uvodi u neko preduzeće kako bi se onemogućilo daljnje loše poslovanje. Povjerenik ima ovlasti stečajnog upravitelja: povjerenik je privremeni predsjednik raspuštene organizacije sa zadatkom da u što kraćem roku provede unutarpartijske izbore i formira novo stranačko rukovodtsvo u raspuštenoj organizaciji.

Lider SDA Bakir Izetbegović najavio je takav razvoj događaja na novogodišnjoj pres-konferenciji, na kojoj je, između ostalog, govorio i o izbornim rezultatima koje je SDA ostvarila na lokalnim izborima 15. novembra. Izetbegović je tada najavio odlučnu kadrovsku obnovu općinskih i kantonalnih odbora u kojima je SDA ostvarila loše izborne rezultate.

„SDA je naučila lekciju – ili će se mijenjati unutar sebe ili će rizikovati da slabi i da bude promijenjena. Mijenjat ćemo se unutar sebe. Moramo dati šansu mladim, obrazovanim, elokventnim kadrovima“, rekao je Izetbegović, ističući da SDA mora ličiti na sredinu u kojoj želi postići uspjeh.

„U Tuzli, Zenici, Bihaću, evo sad u Sarajevu smo, nažalost, kompletirali neuspjeh u urbanim centrima. Vjerovatno će doći do promjena na Ilidži, u Novom Sarajevu i Centru, a onda, po svojoj prilici, do novih izbora u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo, ali o tome će odlučivati Predsjedništvo SDA. Ja ću dati ove preporuke“, rekao je tada Izetbegović, koji je time na indirektan način najavio smjenu predsjednika KO SDA Sarajevo Fikreta Prevljaka.

Upravo je instaliranje Fikreta Prevljaka za novog predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu izazvalo veliku pometnju u organizaciji i dovelo do ozbiljnih kadrovskih lomova. Zbog Prevljaka je SDA napustio jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića Aljoša Čampara, a na izlaznim vratima je bio i Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo. Čak se sve donedavno govorilo da će SDA napustiti i jedan od najuglednijih članova njenog rukovodstva Denis Zvizdić, koji bi, da se to desilo, za sobom povukao još nekoliko istaknutih stranačkih prvaka.

Suočen s ozbiljnim podjelama u stranačkim redovima, Izetbegović je morao progutati žabu: odlučio je inicirati promjenu cijelog rukovodstva Kantonalne organizacije SDA, na čelu s Fikretom Prevljakom, a u istom paketu je bez stranačke funkcije ostala i Bakirova supruga Sebija Izetbegović, koja je nominalno bila potpredsjednica KO SDA Sarajevo, a zapravo je stvarna šefica Fikretu Prevljaku.

(SL. B.)

Share.

Leave A Reply