Firma za iznajmljivanje dizalica “savjetovala” SDP, sporni računi od 200.000 KM

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Služba za reviziju Centralne izborne komisije BIH zaključila je da je stranka SDP BiH prekršila Zakon o finansiranju političkih partija angažujući firmu za iznajmljivanje dizalica za potrebe savjetovanja.

Revizori CIK-a su identificirali sporna potraživanja od oko 198 hiljada maraka koja je SDP BIH iskazao prema firmi Promotiv d.o.o. iz Širokog Brijega.

Transparency International u BIH je proslijedio informacije CIK-u zbog ovih spornih potraživanja i činjenice da je firma koja na svojoj web stranici kao djelatnost navodi iznajmljivanje dizalica pružala usluge vezane za savjetovanje u provođenju kampanje, te sumnje da se radi o fiktivnim potraživanjima.

“Osim djelatnosti firme koja je pružala usluge, zanimljivo je i da je sporna potraživanja prema preduzeću iz Širokog Brijega, za koja se očigledno ne zna po kom su osnovu nastala, otkupila firma Analytics Expert iz Hrvatske koja se nalazi u središtu istrage USKOK-a, jer se dovodi u vezu s finansijskim prevarama i pranjem novca, odnosno izdavanjem fiktivnih faktura”, navode iz Transparency International.

Revizori su ispitali ova potraživanja i zaključili da računi koje je preduzeće iz Širokog dostavio SDP-u nisu knjigovodstveno ispravni, a na njima nije naveden ni period u kome su navedene usluge pružene.

U izvještaju se navodi da su na računima koje je ova firma ispostavila SDP-u navedene usluge savjetovanja u oblasti kriznog komuniciranja u vrijednosti 22.500 KM, usluge analize i izrade strategija odnosa sa javnošću u iznosu od 26.325 KM, usluge najma audio i video opreme u iznosu od 21.117,98 KM, usluge savjetovanja u oblasti odnosa sa medijima u iznosu od 31.005 KM, izrada i analiza materijala za provođenje aktivnosti u odnosima sa javnošću, medijima i javnim institucijama u iznosu od 31.005,00 KM, usluge za klijenta u iznosu od 21.483,92 KM, naknada po sporazumu o realizaciji ugovora o saradnji u iznosu od 12.000,00 KM itd. sve do iznosa od 198.164,30 KM

 

Share.

Leave A Reply