Franjo i Josip ne prestaju se smijati: ‘Pet dana smo spavali u Corsi, sada nam je toplo‘

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Ne znamo više ima li ovomu kraja. Opet nas je probudilo, u kućici se potres ne osjeti toliko koliko u kući, ali ipak je strašno‘

Teško je opisati osmijehe malenih Josipa (8) i Franje (7) koji su, nakon pet noći u trošnoj Opelu Corsi, napokon prespavali na toplom, u kamp kućici koja im je u Petrinju stigla iz Istre. Dječaci se igraju, zatvaraju jedan drugog u kućicu, radosno trčkaraju dvorištem, kao da prije samo nekoliko dana njihovu rodnu Petrinju nije pogodio razoran potres i ostavio ih bez doma. Majka Ružica i otac Stjepan Mihić pričaju nam kako su u sekundi ostali bez svega.

– Kuća je neuseljiva. Novu Godinu smo dočekali u automobilu. Ja sam bila na suvozačkom sjedalu, muž na vozačkom, a dječaci su iza polijegali jedan po drugom. Nikada nam nije bilo tako. Zahvalni smo dobrim ljudima iz DVD-a koji su nam dopremili kućicu. Tu nam je lijepo, pomoću agregata se grijemo, a unutra imamo i toalet iako ga rijetko koristimo, otrčimo u kuću na brzinu – govori nam Ružica.

image

Damir Krajac/Cropix

Petrinju je i jutros zatreslo, magnitude više od 4 stupnja po Richteru.

Jako smo se uplašili. Ne znamo više ima li ovomu kraja. Opet nas je probudilo, u kućici se potres ne osjeti toliko koliko u kući, ali ipak je strašno – govori nam Stjepan.

image

Damir Krajac/Cropix

No, hrabri 8-godišnjak Josip stišće mišice i govori nam.

– Ja se ne bojim!

image

Damir Krajac/Cropix

Mlađi brat Franjo malo je više prestrašen situacijom, no Josip je prava buduća glava obitelji. Tješi oca i majku, zbija šale, brine se da se svi osjećaju dobro i uživa u kućici koja mu je novi dom.

Kada će se u svoju kuću vratiti, zasad nitko ne zna.

– Dobro nam je. Dobri ljudi su nam pomogli, najvažnije je da smo živi i da su djeca neozlijeđena. Hvala svima na pomoći, ne treba nam više ništa, ima onih kojima je puno potrebnije – kazuje nam skromna obitelj. Hrane i odjeće imaju, na toplom su, a kućica im pruža siguran krov nad glavom. Za njih, vele, dovoljno.

jutarnji list

Share.

Leave A Reply