Gavrankapetanović: Nek ase danas hitno izvrši uvid u stanje kapaciteta Opće bolnice i KCUS-a

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Direktor Opće bolnice “Abdulah Nakaš” u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović komentirao je trenutno stanje i kapacitete te ustanove u jeku borbe s koronavirusom.
Rast broja novozaraženih posljednjih desetak dana u glavnom gradu BiH zbrinuo je najviše zdravstvene radnike koji se suočavaju s manjkom kapaciteta. Izolatorij na Podhrastovima je skoro popunjen, a kantonalna vlast priprema privremeni izolatorij u jednoj od srednjih škola.

Gavrankapetanović za Klix.ba poručuje da su pripremili poseban odjel u okviru bolnice gdje će smjestiti određeni broj COVID pozitivnih pacijenata.

“U toku prošle sedmice smo adaptirali prostor u dijelu bolnice u kojem su bile febrilne ambulante. Odvojen je od centralne zgrade jer od jula mjeseca prema naređenju minisarstva zdravlja primamo kompletni sekundarni dio zdravstvene zaštite, što je 90 posto pacijenata koji trebaju bolničko liječenje”, kaže direktor Opće bolnice.

Naglašava da svaki krevet koji imaju ustupaju građanima Sarajeva.

“Predlažem da u toku dana komisija vlade i Skupštine Kantona Sarajevo napravi hitan uvid u stanje kapaciteta Opće bolnice i KCUS-a i podnese izvještaj večeras i naredi dalje korake. Bolnica ima 315 mjesta i svi su u funkciji građana”, istakao je Gavrankapetanović.

Problem je i nedostatak kadra, a u Općoj bolnici za rad s COVID pacijentima ima samo jedan infektolog. Gavrankapetanović stoga traži dodatno zapošljavanje kadra.

“Rukovođenje zdravstvenom zaštitom treba voditi Ministarstvo zdravlja, a ne otuđeni centri moći. Ova situacija je najbolji pokazatelj zašto treba institucije sistema da funkcioniraju na osnovu zakona , a ne na osnovu naređenja telefonom izdatih iz par centara koji su preuzeli rukovođenje zdravstvenim sistemom mimo institucija države”, zaključio je Gavrankapetanović.

Share.

Leave A Reply