Gavrankapetanović: Svjedočili smo razbuktavanju bolesti. Ne smijemo to više dozvoliti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od juče u podne počelo je prebacivanje pacijenata sa Podhrastova u novootvoreni Infektivni odjel Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu i taj dio funkcioniše uredno, potvrdio je za BHRT v.d. direktora te zdravstvene ustanove prof.dr Ismet Gavrankapetanović.

Od juče u podne počelo je prebacivanje pacijenata sa Podhrastova u novootvoreni Infektivni odjel Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu i taj dio funkcioniše uredno, potvrdio je za BHRT v.d. direktora te zdravstvene ustanove prof.dr Ismet Gavrankapetanović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu, svakodnevno prateći razvoj situacije, Opća bolnica će ispoštovati naredbu Federalnog kriznog štaba i Federalnog ministarstva zdravstva o ustupanju 30 posto kapaciteta za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19.

“Već smo uspostavili kontakt sa našim kolegama koji su vani i imaju veće iskustvo. Tu su naše kolege sa Mayo klinike. Uspostavili smo kontakt i sa našim kolegama koje imaju veliko iskustvo iz Banjaluke, takođe. Naravno, sa kolegama iz Podhrastova, našim prijateljima, smo svakodnevno u kontaktu, pratimo situaciju. Evo, mi ćemo sa svoje strane dati sve što imamo i što možemo da i dalje pomažemo”, kazao je Gavrankapetanović.

 

On je takođe rekao da Opća bolnica raspolaže sa ukupno 315 kreveta i da je njena trenutna popunjenost oko 65 posto, te da uz pacijente koje su primili u ova dva dana, taj procenat ide iznad 75 posto.

“Mi svakodnevno, od 17. jula, primamo oko 90 posto pacijenata Kantona Sarajevo koji trebaju hospitalni tretman. Operišemo svaki dan jer to je dio populacije kojoj morate pružiti liječenje, zato što smo vidjeli da je, zbog toga što je zdravstveni sistem bio zatvoren prethodnih mjeseci, došlo do, mogu slobodno reći, razbuktavanja čitavog niza bolesti. Svjedočili smo čitavom nizu bolesti kojima, nažalost, nismo mogli pomoći zato što je vrijeme izgubljeno. To se ne smije ponoviti, tako da ćemo mi sa svoje strane, kao Opća bolnica, ostati otvoreni. Operativne zahvate ćemo raditi, pred urgentnih i sve one za koje naši specijalistički timovi procijene da su neophodni. Ne smijemo sebi više dozvoliti takvo zapuštanje zdravstvenog stanja”, rekao je Gavrankapetanović, dodajući da se to uklapa u naredbu Federalnog kriznog štaba koji je dozvolio takvu mogućnost.

Odgovarajući na pitanje da li je do uspostave izolatorija moglo ranije doći i da li ćemo još čekati dok se to ne desi, Gavrankapetanović je rekao kako je to pitanje za Vladu Kantona Sarajevo.

“Mi nemamo upliva, niti u finansiranje, niti u tempo izgradnje, ali sa kolegom Nenadićem (premijer Kantona Sarajevo) smo imali jednu intenzivnu saradnju u posljednje vrijeme, tako da mislimo da će to ići. Naši prijatelji iz UNDP-a sa svoje strane rade. Da li je moglo bolje, ja nisam adresa na kojoj se na ta pitanja može odgovoriti. Onog trenutka kada se nama dodijeli ta zgrada, od tog trenutka ja mogu odgovarati za nju”, rekao je v.d. direktora Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš”, prof.dr Ismet Gavrankapetanović.

 

 

 

Share.

Leave A Reply