Gorka istina o ‘švedskom modelu’ stiže na naplatu: Prijeti im potpuni lockdown

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Švedska je na ivici zaključavanja (lockdown), jer je broj novozaraženih koronavirusom po glavi stanovnika u toj zemlji sada veći nego u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španiji.

Skandinavska zemlja koja je na proljeće donijela kontroverznu odluku da izbjegne karantin kako bi što prije dostigla kolektivni imunitet, ima duplo veću stopu smrtnosti od svojih nordijskih susjeda.

Neki dijelovi Švedske imaju stope zaraze kao neka od najvećih europskih žarišta, a ukupno je prijavila 278.912 slučajeva.

Također je samo prošlog meseca zabilježila više od 1.000 novih smrtnih slučajeva, ukupno više od 7.000.

U poređenju s tim, Norveška, koja je nacionalnu blokadu započela 12. marta, od početka epidemije imala je samo 359 smrtnih slučajeva od Covida-19.

Ubrzano širenje virusa u zemlji primoralo je vladu da sprovede mjere koje su na proljeće bile nezamislive – okupljanja su ograničena na osam osoba, zabranjena je prodaja alkohola poslije 22 sata, a srednjoškolci će od ponedjeljka do početka januara pohađati online nastavu.

Sve je više kritika na račun vodećeg epidemiologa Andersa Tegnela, arhitekte “mekog” pristupa zdravstvenoj krizi.

Broj novih infekcija je u stalnom porastu od kraja septembra i prošle nedjelje su prelazio 5.000 slučajeva dnevno. Tako je Švedska dostigla veću stopu zaraze po glavi stanovnika od bilo koje druge velike zapadnoeuropske zemlje.

Stopa od 346 slučajeva na 100.000 stanovnika zabilježena prošle nedjelje dvostruko je veća od one u Velikoj Britaniji (151), Španiji (121) i Njemačkoj (155).

Prošle sedmice Švedska je zabilježila i rekordnih 35.783 novih slučajeva. Broj umrlih je veći nego u Norveškoj, Danskoj i Finskoj zajedno, prenosi “Sun”.

Radiosarajevo.ba

Share.

Leave A Reply