Grad Mostar tuži građane zbog protesta i traži odštetu od 639 hiljada KM

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Grad Mostar podigao je tužbu protiv građana Mostara i aktivista okupljenih oko inicijative “Jer nas se tiče” i traži od njih naplatu više od 639 hiljada KM za štete nastale zbog protesta na deponiji Uborak.
Ovu informaciju je za Klix.ba potvrdio Omer Hujdur, predsjednik građanske inicijative “Jer nas se tiče”, i za sutra najavio dvosatnu blokadu deponije Uborak.

“Deponiju ćemo blokirati u periodu od 6 do 8 sati u znak nezadovoljstva odnosom gradske vlasti prema svojim građanima i pozvati nove vijećnike na što brže formiranje vlasti i rješavanje problema deponije”, kaže Hudur.

Napominje kako se u vezi s deponijom Uborak ništa nije radilo, a umjesto rješenja za taj problem na adresu Udruženja “Jer nas se tiče” stigla je tužba koju su pokrenuli Grad Mostar, JP “Kosmos” Mostar, JP “Parkovi” Mostar i JP “Deponija” Mostar.

“Tužba se pokreće radi ‘naknade štete’ koju su navodno prouzrokovali građani i građanke Mostara okupljeni oko građanske inicijative ‘Jer nas se tiče’. Grad Mostar i javna preduzeća u svojoj tužbi traže od građana i građanki isplatu više od 639 hiljada KM”, kaže Hujdur.

Tužba navodi da je šteta nastala usljed “ometanja JP Deponija Mostar pri zbrinjavanju, dovođenju i odlaganju smeća s ulica Grada Mostara i okolnih mjesta” u period od juna 2019. godine do marta 2020. godine, kada su, kako tvrde, građani i građanke okupljeni oko inicijative “Jer nas se tiče” postavljali prepreke i nadzor pred odlagalištem “Uborak”.

Zbog toga Hujdur ističe da će Udruženje “Jer nas se tiče” iskoristi svaki postojeći pravni lijek kako bi dokazalo da građani i građanke nisu krivi za nemar i neodgovoran rad vlasti za rješavanje problema deponije.

“Deponija Uborak godinama uništava naše zdravlje, naši najmiliji obolijevaju i umiru, ali nadležnima to nije bilo dovoljno pa su borbu za zdravlje svih nas pokušali ugasiti policijskom akcijom. Nakon policijske akcije, maltretiranja, kaznenih prijava, na adresu Udruženja danas je stigla i tužba. Kažnjavaju one koji pokušavaju zaštititi zdravlje svih građana Mostara i cijele doline Neretve, boreći se protiv ilegalne deponije koja uništava našu rijeku, okolinu i zdravlje”, ustvrdio je Hujdur. On poručuje da ovo mora prestati.

“Ovim putem najavljujemo da ćemo ustrajati u našoj pravnoj borbi protiv koruptivnog sistema, odgovornih pojedinaca i institucija koje su do danas morale reagovati kako bi deponija Uborak konačno bila zatvorena i premještena na novu lokaciju”, zaključio je Hujdur.

Share.

Leave A Reply