Gradonačelnik Istočnog Sarajeva uputio zahtjev za uklanjanje tabli sa Vijećnice i Ferhadije

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je danas gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici na kojoj se nalazi natpis: Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26.08.1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku bibilioteku BiH. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa, dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite”.

Zatraženo je uklanjanje table u Ulici Ferhadija u opštini Stari Grad (bivša ulica Vase Miskina), na kojoj je napisano: “Na ovom su mjestu srpski zločinci 27.05.1992. godine ubili 26 građana Sarajeva”.

Zahtjev za uklanjanje tabli i naziva ulica sa uvredljivim sadržajem upućen je gradonačelniku Sarajeva Benjamini Karić, predsjedavajućem Gradskog vijeća Jasminu Ademoviću, načelniku opštine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem Opštinskog vijeća Mirzi Balatoviću.

Osim uklanjanja ovih tabli, Ćosić je zamolio i da budu uklonjene sve slične table na spomen-obilježjima, spomen-pločama i spomenicima, kao i sličnim lokacijama na različitim mjestima na području grada Sarajeva.

“Tekstovi na tablama i spomen-obilježjima ili sličnim lokacijama kojima se srpski narod kvalifikuje kao zločinački, ubilački ili agresorski ugrožavaju prava srpskog naroda kao konstitutivnog naroda u BiH”, ukazano je u zahtjevu.

Share.

Leave A Reply