Grujičić o akciji SIPA-e: “Pritisak na Bošnjake koji su spremni na suživot”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić komentarisao je pretrese koje od jutros vrši SIPA na području ove opštine, a vezano za sumnju za nezakonite radnje u izbornom procesu.

On je za RTRS kazao da se “radi o pokušaju podmetanja predstavnika bošnjačkih stranaka”.

Mišljenja je da je ovo “nastavak pritiska na sve Bošnjake u Srebrenici koji su spremni na saradnju, pomirenje i suživot”.

Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, prema nalogu Tužilaštva BiH, pretresaju više lokacija na području Tuzle i Srebrenice, a ove aktivnosti odnose se na lica osumnjičena za nezakonite radnje u vezi sa ovogodišnjim izbornim procesom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Aktivnosti se sprovode u okviru predmeta Tužilaštva BiH u kojem se više lica sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krivična djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja ličnih podataka”, navode iz Tužilaštva.

Nezvanično doznajemo da su danas uhapšeni predsjednik Opštinskog odbora SDP Srebrenica Bego Bektić, kandidat te stranke za odbornika u Srebrenici Enver Hamzić i njihov aktivista Muamer Sandžić uhapšeni.

Ranije su iz SIPA-e za portal Radiosarajevo.ba kazali da su predmetne naredbe izdate zbog postojanja osnova sumnje da su predmetne osobe počinile krivična djela udruživanje radi izvršenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom pripremanje krivičnog djela, falsifikovanje isprave i nedozvoljeno korištenje ličnih podatka.

Kako smo ranije objavili, portal Istraga.ba pisao je da su osumnjičene tri osobe i to predsjednik Opštinskog odbora SDP-a BiH u Srebrenici Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Oni su, sumnja Tužilaštvo BiH, ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se obezbijedili glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, te za SDP čiju je listu nosio osumnjičeni Bego Bektić.

Sandžić, Bektić i Hamzić su, tako, ukrali identitete Time, Hanije i Lejle Salkić koje žive u Srebrenici, nakon čega su ih prijavili za glasanje u Srbiji.

Osim toga, osumnjičena trojka je ukrala identitet i tri člana porodice Pašalić koji žive u Holandiji.

I oni su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Srbije.

Share.

1 komentar

Leave A Reply