Haos u Washingtonu: Sukob Trumpovih pristalica i protivnika, ima povrijeđenih

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Konzervativni aktivisti koji i dalje bez dokaza tvrde da je izabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden ukrao izbore okupili su se na više protesta među kojima i u Washingtonu.

Organizatori protesta pod nazivom “Zaustavite krađu”, povezani s Trumpovim operativcem Rogerom Stoneom, i pojedine crkvene grupe pozvali su svoje pristalice da dođu na “Jerihonske marševe” i molitvene skupove.

Protesti su planirani u Washingtonu i glavnim gradovima država Georgije, Michigana, Wisconsina, Nevade i Arizone u kojima je Trumpova kampanja osporavala rezultate glasanja.

Više od 50 presuda saveznih i državnih sudova potvrdilo je Bidenovu pobjedu nad Trumpom. Vrhovni sud je u petak odbacio od Trumpa podržanu tužbu bez presedana države Teksas koja traži da se poništi glasanje u četiri druge savezne države u kojima je pobijedio Biden.

Trump odbija priznati izborni poraz tvrdeći bez dokaza da je poražen zbog masovne prijevare. Trump je na Twitteru poručio da nije obaviješten o protestima no da će se “susresti s njima!”.

Stotine Trumpovih pristalica sa zastavama i transparentima u manjim grupama su do Vrhovnog suda i Kongresa došle kroz središte Washingtona koje je policija zatvorila za promet.

Maske je nosio mali broj ljudi unatoč rasplamsavanjupandemije koronavirusa i preporukama lokalnih vlasti da se nose i na otvorenim prostorima.

Oko 200 pripadnika “Proud Boysa”, krajnje desne nasilne grupe, povorci se pridružilo u blizini Trumpovog hotela, a mnogi su imali kamuflažne uniforme, balističke prsluke i kacige.

Na istom mjestu počeli su se okupljati i Trumpovi protivnici, te su izbili sukobi pristalica desničarske grupe „Proud Boysa i ljevičarske Antife. Mediji prenose da je u sukobima Trumpovih pristalica i protivnika nekoliko osoba povrijeđeno i više od 20 uhapšeno.

 

Share.

Leave A Reply