HAPŠENJE BEGE BEKTIĆA U SREBRENICI NIJE BILO IZNENAĐENJE

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mjesecima iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” upozoravaju javnost na (pred)izborni inženjering od lažnih prijava za glasanje putem pošte, kršenja procedura u dodjeljivanju državljanstva osobama iz Srbije, mrtvih na spiskovima, osoba s isteklim dokumentima, a koje su na dan glasanja nekako glasale. Prema podacima iz inicijative, više od oko 1.400 osoba na redovnom biračkom spisku nije imalo validne dokumente. Kako kažu iz inicijative, glasalo je minimum 200 takvih osoba, a zabilježeni su slučajevi gdje su osobe dolazile na glasanje s isteklim dokumentima

Izbori su u Srebrenici završeni, ali se još uvijek ne nazire kraj kompletnog izbornog procesa u ovom gradu.

Kako je izgledao izborni dan u Srebrenici, manje-više svi u Bosni i Hercegovini znaju. Izborni je proces u Srebrenici kompromitiran, a značajnu i presudnu ulogu u tome ima Srbija u saradnji sa sistemom RS-a.

Naime, nakon što je završen izborni dan, vidjelo se da mnogo toga ne štima. Prema podacima, pravo glasa za područje općine Srebrenica imalo je 14.758 birača. Od tog broja, oko 10 hiljada moglo je glasati na redovnim biračkim mjestima, dok ostali glasaju u odsustvu ili putem pošte.

Na 28 redovnih biračkih mjesta glasalo je 6.666 birača, od toga je 6.377 važećih glasačkih listića, 105 ih je nevažećih jer su ubačeni prazni, a 184 su nevažeći prema nekim drugim kriterijima. Kada je u pitanju glasanje u odsustvu, pravo glasa ima negdje oko 1.700 osoba i radi se uglavnom o Bošnjacima iz Srebrenice koji mogu glasati u Federaciji BiH. Za glasanje putem pošte registriralo se 2.425 birača, od čega Bošnjaka oko 1.600, a Srba oko 800. Očekivati je dosta manji broj srpskih glasova putem pošte s obzirom na to da se tu radi o glasovima registriranim za glasanje iz Srbije, a mnogi od tih glasača došli su u Srebrenicu i glasali na dan izbora. Na kraju razlika između kandidata za načelnika Alije Tabakovića i Mladena Grujičića u broju glasova može biti vrlo mala. U suštini, iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” kažu da će, ukoliko CIK nešto ne poduzme, “neregularni glasači poštom i bez ličnih dokumenata” presuditi u korist Grujičića.

Iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” tražit će od Centralne izborne komisije BiH da izvrši usporedbu spiska lica koja su iskoristila biračko pravo na lokalnim izborima u Srebrenici 15. novembra 2020. godine s podacima IDDEEA o važećim ličnim dokumentima, te utvrdi da li su sva lica na izborni dan imala važeće identifikacione dokumente države.

Mjesecima iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica” upozoravaju javnost na (pred)izborni inženjering od lažnih prijava za glasanje putem pošte, kršenja procedura u dodjeljivanju državljanstva osobama iz Srbije, mrtvih na spiskovima, osoba s isteklim dokumentima, a koje su na dan glasanja nekako glasale. Prema podacima iz inicijative, više od oko 1.400 osoba na redovnom biračkom spisku nije imalo validne dokumente. Kako kažu iz inicijative, glasalo je minimum 200 takvih osoba, a zabilježeni su slučajevi gdje su osobe dolazile na glasanje s isteklim dokumentima. S obzirom na to da u tim slučajevima osoba ne može glasati, takvi su se kroz sat ili dva vraćali s važećim dokumentima.

CIK će morati reagirati i poduzeti nešto u vezi s izbornim procesom u Srebrenici. Prvi korak učinili su kada su otvorili istragu o izbornim nepravilnostima u ovom gradu. Međutim, drugi korak svakako treba i mora biti od nadležnih organa koji moraju istražiti kako su i na koji način određene osobe dobijale bh. dokumente.

Evidentno je da glasanje putem pošte iz dijaspore za ovaj izborni ciklus nije funkcioniralo kako treba, i to je ono o čemu CIK mora u narednom periodu posvetiti više pažnje. Naime, mnogi od onih što su se registrirali za glasanje putem pošte uopće nisu dobili glasačke listiće do 15. novembra, ili su ih dobili nakon ovog datuma. U vremenu pandemije i otežanog poštanskog saobraćaja u svijetu CIK je morao ranije misliti o svemu, pa i glasanju putem pošte. Ono što je sigurno jeste da pravo glasa ne bi trebalo biti uskraćeno građanima koji su se uredno registrirali za glasanje putem pošte. Nažalost, CIK je donio odluku da će brojati one glasačke listiće koji su stigli do 25. novembra, iako postoje slučajevi da su osobe registrirane za glasanje poštom svoje listiće dobijale, recimo, i 20. novembra, tj. nekoliko dana poslije izbora.

U Srebrenici je posebno važno da svaki glas bude izbrojan. Pored izbora za načelnika Opštine, važno je i zbog sastava Skupštine. Naime, lokalni parlament u Srebrenici broji 21 odbornika. Moguće je da će Bošnjaci u Skupštini imati 11 odbornika. Izvjesno je da će sigurno imati deset. Naime, koalicija “Moja adresa Srebrenica” preći će osvojenih tri hiljade glasova, što je izuzetan rezultat. Pored toga, druga probosanska lista koja je na izbore izašla ispred Demokratske fronte prešla je cenzus od 3 posto i izvjesno je da će imati sigurno jednog odbornika.

Činjenica je da su se Bošnjaci u Srebrenici susreli sa strašnim izbornim inženjeringom i da su uradili sve što su mogli da vrate dostojanstvo Srebrenici. Država Bosna i Hercegovina, pa i međunarodna zajednica moraju se više uključiti u dešavanja u Srebrenici. Država prije svega, da zaštiti svoj suverenitet.

Nažalost, poseban segment priče o izborima u Srebrenici jeste stranka SDP. Naime, probosanske stranke u Srebrenici stale su na jednu stranu, osim SDP-a, koji je stao na stranu SNSD-a i srpskog kandidata za načelnika. Suština je da su predvodnici lokalnog SDP-a u Srebrenici ispali “korisni idioti” SNSD-u i srpskoj politici. To je sasvim jasno iz sljedećih podataka. Naime, SDP je u Srebrenici na redovnim biračkim mjestima (bez odsustva i pošte) dobio 130 glasova. Izvjesno je da SDP neće imati niti jedan odbornički mandat u Skupštini. Ono što je porazno i o čemu se posljednjih dana govori u Srebrenici jeste da su uglavnom Bošnjaci glasali za SDP, te da je dio (ne može se reći da su svi glasali) glasao i za Grujičića. Zbog čega je to tako, teško je objasniti, ali postoji uvijek dio onih koji će se prodati za sitan šićar. Srpska politika svjesna je činjenice da SDP većina Bošnjaka uopće ne doživljava kao bitan politički faktor u Srebrenici, ali da postoje “korisne budale u SDP-u” koje je trebalo iskoristiti.

Srpska politika iskoristila je SDP jer su dobili određen broj glasova za načelnika, a s druge strane ni u jednom trenutku zapravo nisu željeli da SDP dobije odbornički mandat, jer da jesu, vrlo lahko mogli su “pogurati” SDP srpskim glasovima, ali to se nije desilo. Ipak, pozitivno je to što SDP u Srebrenici neće ući u Skupštinu, i to je prvi put u zadnjih 20-ak godina, što pokazuje na kakvom je dnu ova stranka. Usporedbe radi, nakon izbora 2016. godine, SDP je imao dva odbornika u Skupštini i osvojili su više od 700 glasova. Na izborima 2020. nisu osvojili ni trećinu od tog broja.

Međutim, iako SDP u Srebrenici nije probosanski, nego je dio SNSD-a, to ne može presuditi izbore. Izbore za načelnika Opštine mogu presuditi lažne lične karte, lažne prijave, glasači iz Srbije i izborni inženjering. Svemu tome smo bili svjedoci na dan izbora.

Vijest o akciji SIPA-e u Srebrenici i hapšenju predsjednika OO SDP-a Bege Bektića, kao i još dvije osobe, Muamera Sandžića i Envera Hamzića, u samom gradu i  nije veliko iznenađenje s obzirom na to da se znalo šta radi Bektić u korist Grujičića već mjesecima unazad. Upozoravalo se na to od onog trenutka kada jedino SDP nije pružio podršku Aliji Tabakoviću, a samim tim niti probosanskom jedinstvu i nastupu na izborima. S druge strane, Bošnjaci u Srebrenici su hapšenje pomenutih “SDP-ovaca” dočekali sa, možemo reći, i olakšanjem. Prvo što su na ovaj način potvrđeni svi vapaji u javnosti probosanske politike i bošnjačkih političara u Srebrenici o (pred)izbornim malverzacijama. Drugo što se napokon imenom i prezimenom pokazalo ko su ti koji su stali otvoreno na stranu srpske politike koja negira genocid i uopće ne vidi Bošnjake kao ravnopravne u političkom i društvenom životu u Srebrenici. U Srebrenici se to znalo, ali šira javnost nije prihvatala činjenice, pa se čak i prigovaralo Bošnjacima u Srebrenici. U cijeloj priči jasno je da je SDP u Srebrenici podružnica SNSD-a i njihovih interesa. Nakon ovog, SDP u Srebrenici vjerovatno više neće postojati. Pozitivno je što su nadležni organi reagirali i proveli akciju, što svakako znači Bošnjacima u Srebrenici. Nakon svega, zaključak je sljedeći: Bošnjaci u Srebrenici smatraju da izbori u ovom gradu moraju biti poništeni.

Kako će se CIK postaviti prema izbornom procesu u Srebrenici i svim nepravilnostima, teško je predvidjeti, ali nadati se da će poduzeti nešto konkretno, ako ništa zbog izbornih ciklusa koji nam slijede u narednim godinama.

Apsurdna je situacija da smo u proteklim mjesecima vidjeli na primjeru Srebrenice da su građani Srbije (koji u praksi nemaju nikakve veze sa Srebrenicom) u povoljnijem položaju po pitanju ostvarivanja određenih prava nego građani Bosne i Hercegovine. Koliko osoba čeka godinama da dobije državljanstvo BiH, dok su to neki iz Srbije u Srebrenici dobijali za jedan radni dan (osam sati). U svemu ovome se pokazuje da je Srebrenica mnogo više od malog grada te da su interesi Srbije i srpske politike veliki i da po svaku cijenu žele zadržati vlast u ovom gradu, pa makar to značilo da dovedu nekoliko hiljada osoba iz Srbije da glasa. Dugoročno, sličnu situaciju mogli bismo imati i u mnogim drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci u Srebrenici, kako god bilo, moraju zadržati političko jedinstvo koje su uspjeli da postignu u proteklim mjesecima. Ne smiju politički predstavnici Bošnjaka u Srebrenici upasti u zamku posvađanosti i razjedinjenosti kao što se desilo 2016. godine nakon izbora. Vlast u Srebrenici ne može biti jednonacionalna i zbog toga će morati zajednički formirati vlast Bošnjaci i Srbi. Iako su mnogi mislili da će Bošnjaci u proteklim godinama pokleknuti, to se na njihovu žalost nije dogodilo. Jedinstvena bošnjačka politika u narednom periodu garant je uspjeha i opstanka Bošnjaka u Srebrenici.

Stav.ba

 

Share.

Leave A Reply