HDZ mora nešto dati, da bi nešto dobio

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović razgovarao je sa zamjenikom državnog tajnika SAD i izaslanikom State Departmenta za zapadni Balkan Gabrielom Escobarom o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Zajednički je ocijenjeno da su blokade državnih institucija i pokušaj nasrtaja na ustavno-pravni poredak BiH neprihvatljivi te da ugrožavaju stabilnost BiH.

Escobar je, tijekom razgovora, naglasio da Sjedinjene Američke Države (SAD) čvrsto stoje uz Bosnu i Hercegovinu i njen teritorijalni integritet i suverenitet.

Istaknuo je da će SAD snažno podržati reforme koje Bosnu i Hercegovinu približavaju Europskoj uniji, te da se uz to mogu očekivati i značajnije američke investicije u našoj državi.

Izetbegović i Escobar su se usuglasili da se tijekom posjete američkih investitora, koja se očekuje, predstave potencijali BiH i projekti koji bi mogli biti od obostranog interesa.

U dijelu razgovora o reformi izbornog zakonodavstva, Izetbegović je prenio stavove SDA, naglašavajući da je neophodno napraviti kompromis da bi se postigao balans etničkog i građanskog principa.

Podcrtao je da u tom kompromisu sve zainteresirane strane, uključujući i HDZ, moraju nešto dati da bi nešto dobile.

Izetbegović je istaknuo da izborna reforma mora uključiti i izmjene Ustava BiH i Ustava FBiH, te da, stoga, u dogovoru moraju sudjelovati sve parlamentarne stranke, da bi se osigurala neophodna dvotrećinska podrška.

– Izetbegović je, tijekom prošlog tjedna, o tim temama razgovarao i s izaslanikom SAD za izbornu reformu u BiH Matthewom Palmerom i direktoricom za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst – priopćeno je iz SDA.

Dnevnik.ba

Share.

Leave A Reply