Hoće li Četvorka podržati Zvizdića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, na godišnjoj press konferenciji sumirao je godinu koja je iza nas te kazao ih niko u 2020. nije napustio, kao što je bio slučaj dvije godine ranije.

“Bilo je nekih prekršaja, ali smo sve sankcionisali. To su slučajevi u USK, u Živinicama, Novom Sarajevu. Imamo čvrste principe”, dodao je lider Naroda i pravde.
Govoreći o novoj Vladi KS istakao je, odgovarajući na pitanje Patrije, da on nikada nije govorio o ekpertskoj Vladi, već Vladi nestranačkih ljudi.

„Mi nismo postavljali za ministre predsjednike kantonalnih odbora, kako je to ranije rađeno. Šta znači ekspert. Zo je znalac u nekoj oblasti. Naši ministri dolaze iz realnog sektora i većinu sam ih upoznao na intervjuu, a nakon preporuka određenih ljudi“, kazao je Konaković, preciziravši d anije bilo potrebe na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS odgovarati na neke SDA teze.

Konaković je otkrio i prve poteze i na kraju najavio:

“Koalicija u kojoj smo mi, 2022. godine će biti ubjedljivi pobjednik izbora”, kazao je Konaković.

Govoreći o toj 2022., a dogovarajući na pitanje da li bi Četvroka podržala Denisa Zvizdića za člana Predsjedništva BiH Konaković je kazao:

„Još je rano govoriti o tome. Priča oko Denisa Zvizdića je jedna intriga oko koje ja u ovom trenutku nemam odgovor. Da ga je SDA podržila u utrci za člana Predsjedništva BiH, razmisli bi da li bi ga podržali. To je čovjek s kojim se nisam uvijek slagao, ali ga zaista cijenim. On je čovjek koji puno bolje artikuliše svoje stavove i ko je dobro radio u Vijeću ministara BiH. Nismo se uvijek slagali, ali cijenim ono što je uradio na čelu Vijeća ministara. Zapravo, Bakir Izetbegović mogao je iskoristiti priliku i u tehničkom mandatu imati ga na toj poziciji sa Šarovićem. Ali, on je ušao u priču sa SNSD. Sada je ponovo se pokazalo da tri nije jednako četiri. Govorim o Domu naroda PSBiH i dok Dodik ne odluči drugačije“, dodao je Konaković.

Konaković je naglasio da je partija bila optužena za nejedinstvo, a komentirao je i novu vlast u KS

“Isplati se biti principijelan i karakteran”, koji je dodao da su pojedini članovi Naroda i pravde oboljeli od korone te da je bolest i dalje veoma opasna, iako su posljednji podaci ohrabrujući.

Pohvalio je i angažman Edina Forte koji je novi premijer KS.

“Forto je pravi izbor, dobro smo ga odabrali. Ima više članova Naroda i pravde koji će biti izabrani na važne funkcije. Sve to u brojkama kakvi su bili i prije”, pričao je Konaković, te se zahvalio i medijima koji su im dali veliki prostor.

Share.

Leave A Reply