Hoće li nam biti bolje nakon izbora

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bliži se dan kada ćemo birati načelnike i gradonačelnike općina i gradova, vijećnike općinskih i gradskih vijeća. Većina već ima svoje favorite. Logično pitanje je hoće li nam biti bolje nakon općinskih izbora?

Zasigurno neće. Prije svega svi ključni zakoni za ekonomski oporavak BiH donose se na nivou entiteta i države. I entiteti i država ali i gradovi grcaju u dugovima. Svi žive po onoj: ” Nije ga mati klela što se kock'o već što se čup'o!” A kockali su se političari iz svih opcija sa životima i sudbinama naroda predugo. Nema novih lica u politici. Bar ne na ključnim mjestima. Rijetki su pozitivni primjeri političara. Uglavnom se sve svelo na zauzimanje pozicije i upošljavanje novih uhljeba. Svi strankaši na budžetska jasla. I tako već decenijama. Nema ideja, energičnosti. To pokazuje i ova kampanja, mlaka i traljava, koja se svodi na međusobne optužbe i napade. Niko ne nudi program izlaska iz krize, mjere uštede u javnoj potrošnji kojih će itekako morati biti. Htjeli mi to ili ne.

Koronavirus je malo usporio trend odlaska iz BiH. Ali nije zaustavio. BiH školuje kadrove, kvalitetne i sposobne koji je nakon završenog školovanja napuštaju i odlaze pretežno u zemlje EU. S druge strane zemlje EU nisu uložile niti jedan fening u njihovo školovanje a dobijaju sposobnu, obrazovanu i jeftinu radnu snagu.

Sve više ljudi u BiH ostaje bez posla. Sve je manje punjenja budžeta. A narod? Narodu je trenutno bitno da pobjede “naši”. Samo koji su to “naši” a koji njihovi?  Na kraju smo svi gubitnicil. Vrijeme će to ubrzo pokazati. A jedino što ćemo dobiti nakon izbora je mudo labudovo!

Share.

Leave A Reply