Hoće li Vučić smiriti tenzije u BiH?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Današnji beogradski sastanak Aleksandra Vučića i Milorada Dodika mogao bi da bude samo početak političkih i diplomatskih aktivnosti, u i oko BiH, koje bi u narednih mjesec dana značajno mogle da preokrenu tok najveće postdejtonske krize u BiH

Vučić je saopštio da će, nakon Dodika, razgovarati i s Bakirom Izetbegovićem, kao liderom Bošnjaka, te da sankcije nisu rješenje.

Prema riječima upućenih, taj potez mogao bi da bude nagovještaj širih pregovora političkih aktera o BiH, jer je očigledno da zaoštravanje odnosa u vidu bilo koje vrste sukoba nikom ne odgovara.

Paralelno s tim, iduće sedmice u Sarajevo, nakon dugo vremena, na sjednicu Predstavničkog doma BiH odlaze parlamentarci stranaka iz Srpske, jer je na dnevnom redu Odluka o potvrđivanju smjene ministra odbrane, Sifeta Podžića, koju je inicirao Zoran Tegeltija. Razlog – Podžić je samostalno odgodio vojnu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ne očekuje se većina za njegovu smjenu, ali je ova sjednica bitna iz dva razloga – što će se na njoj, nakon nekoliko mjeseci, pojaviti predstavnici RS, i što će se najvjerovatnije najmanje pričati o Podžiću, u odnosu na sve druge političke teme u BiH. A jedna od njih je svakako program SNSD „samostalna Republika Srpska unutar dejtonske BiH“ i posljedice svega toga.

Dan kasnije, kako saznaje Srpskainfo, mogla bi da bude održana posebna sjednica Narodne skupštine RS, na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. Na njoj će se naći Dodikova odluka da pokrene zaštitu entitetskog interesa jer je preglasan na prošloj sjednici Predsjedništva BiH. Kako je sam Dodik najavio, pred NSRS naći će se desetak tačaka dnevnog reda, između ostalih i otvaranja konzulata Rusije u Banjaluci, jer je Dodik principijelno glasao protiv svih tačaka.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Do sada je NSRS uvijek potvrđivala veto člana Predsjedništva BiH, ali je jasno da u ovom slučaju može da izuzme one odluke koje su od interesa za Srpsku i da, uz dogovor, ne potvrdi Dodikov negativan glas u njihovom slučaju, što bi značilo da dalje idu u proceduru.

srpskainfo.com

 

Share.

Leave A Reply