Holandija vojnicima iz Srebrenice plaća po 5.000 eura

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Holandska vlada saopćila je da će svojim veteranima pri Ujedinjenim nacijama, koji nisu uspjeli spriječiti genocid u Srebrenici 1995. godine, platiti po 5.000 eura, kao “gest i znak zahvalnosti” za službu u strašnim okolnostima, javio je AP.

Isplata, koju je najavio ministar odbrane, jedan je od vladinih odgovora na studiju u koju je bilo uključeno 850 vojnika iz holandske mirovne misije, dodaje agencija.

Kako se navodi, ti vojnici bili su u Srebrenici kada su taj grad preuzeli dobro naoružani vojnici snaga bosanskih Srba na čelu sa generalom Ratkom Mladićem, koji je osuđen za genocid od strane Trubinala Ujedinjenih nacija u Hagu, zbog uloge u užasnom genocidu u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

Holandski vrhovni sud je 2019. je presudio da je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 350 muslimana koje su ubile snage bosanskih Srba tokom genocida, podsjeća AP.

Holandski sud zaključio je da su mirovnjaci te zemlje 13. jula 1995. evakuirali ljude iz svoje baze pored Srebrenice, uprkos tome što su znali da su „u ozbiljnoj opasnosti da budu zlostavljani i ubijeni“ od strane srpskih vojnika.

Share.

Leave A Reply