Hrvati u BiH propadaju u svakom pogledu, diskriminisani su u oba entiteta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jednostavno ne postoji mjesto koje možemo nazvati domom, kazao je

Franjo Komarica kaže da su Hrvati diskriminirani u oba bh. entiteta u svakom pogledu, političkom, društvenom i ekonomskom.

Banjalučki biskup Franjo Komarica kazao je u nedjelju da Hrvati u BiH propadaju kao narod i dodao da sudbina zemlje ovisi o njima.

Hrvati su diskriminirani u oba bosanskohercegovačka entiteta, poručio je Komarica.

Diskriminacija je u svakom pogledu: političkom, društvenom i ekonomskom, rekao je banjalučki biskup, prenosi portal Nedjelja Vrhbosanske nadbiskupije.

Bosanskohercegovački Hrvati tu zemlju ne mogu nazvati svojim domom zbog odnosa u dvama entitetima.

Državu Bosnu i Hercegovinu čine tri konstitutivna naroda i dva entiteta. Dok Republika Srpska održava čvrste veze s Rusijom, Federacija je pod jakim utjecajem Turske i islamskog svijeta. Treći narod, Hrvati, propada. Jednostavno ne postoji mjesto koje možemo nazvati domom, kazao je.

Tvrdi da je sudbina BiH povezana sa sudbinom i položajem Hrvata.

– Hrvati katolici djeluju kao neka vrsta ‘ljepila’ za Srbe i Bošnjake. Ako ovo ljepilo nestane, tada će se ova dva svijeta – islamski i pravoslavni – sve više udaljavati. To će izazvati još veće nemire, istaknuo je.

Po njegovim riječima odgovornost za trenutno stanje u zemlji snose lokalni političari, ali i međunarodna zajednica.

– Zemljom de facto upravlja međunarodni predstavnik koji nosi titulu visokog predstavnika. Iako je osmi dužnosnik od 1995. preuzeo dužnost, prisutnost predstavnika nije učinila zemlju ustavnom državom, upozorio je.

Po riječima banjolučkoga biskupa, međunarodni dužnosnici nisu poduprli povratak Hrvata u sredine iz kojih su prognani za vrijeme rata.

– Sporazumom je također bilo predviđeno da Bosna i Hercegovina i međunarodna zajednica pruže političku, pravnu i materijalnu podršku onima koji su se vratili. To se u slučaju Hrvata nije dogodilo, upozorio je.

S područja današnje Republike Srpske prognano je oko 220.000 Hrvata.

 

Share.

Leave A Reply