Hrvatska i talibani

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dok se zgražamo nad katastrofom u Afganistanu i plačemo nad životima djevojčica i žena koje će pod krinkom braka postati robinje nekih od najbrutalnijih ljudi na svijetu, dok gledamo kako se moraju skrivati pod maramama, kako ih se zatvara u kuće i svodi na nečije vlasništvo, zastanimo na trenutak i pitajmo se zašto smo, zapravo, toliko začuđeni?

Živimo u zemlji u kojoj se 3.69 milijuna (!) stanovnika izjašnjava dijelom crkve koja ženu otvoreno naziva i tretira kao drugotnu.

Kod nas se podrazumijeva da žena kuha, pere, pegla i brine o djeci, a muškarac koji radi to isto smatra se šonjom ili mu se čestita kao da je uspio nešto iznimno.

Tu je sasvim uobičajena pojava zamjerati ženi što je izabrala karijeru umjesto obitelji ili misliti da se žena može ostvariti samo ako postane majka.

Živimo u zemlji gdje vijest o silovanoj djevojci u nekim od najčitanijih tiskovina počinje s ‘mlada i naivna, krenula je sama bez pratnje…’.

Kod nas su ‘sama je to tražila’, ‘šta je radila sama noću vani’ i ‘kako se to obukla, izazivala je’, sasvim uobičajeni komentari.

Kod nas se za premlaćivanje žene, nasilje u obitelji i silovanje dobije manje zatvora nego za krađu u dućanu.

Kod nas je nastao termin ‘ličko rukovanje’, a pravosudni sustav u praksi je posložen tako da gotovo nikako ne štiti ženu-žrtvu.

Kod nas je gotovo nemoguće dokazati silovanje u braku.

U našem društvu žena koja je ljuta ili tužna je automatski neurotična, nestabilna i fali joj *urca.

Živimo u društvu u kojem je broj žena u STEM područjima daleko manji od broja muškaraca, u kojem se poslovi i dalje dijele na muške i ženske, a žene na istim pozicijama u prosjeku imaju značajno manje plaće od muških kolega.

U našim rađaonama i dalje ima liječnika koji smatraju da rodilja nema pravo glasa, a žene i dalje čuju ‘šta se sad dereš, da nisi širila noge ne bi te sad bolilo’.

Kad se žena kao majka ili zaposlenica požali na umor, i dalje će čuti – što si tražila, to si dobila.

Kod nas je neudana žena koja voli seks i dalje kurva, a muškarac koji mijenja partnerice kao čarape i dalje faca.

Kod nas se nasljedstvo i dalje često dijeli po muškoj liniji.

Mi i dalje moramo marširati ulicama da nam se ne oduzme pravo odlučivanja o vlastitom tijelu.

Kod nas žena i dalje treba dozvolu muža ako želi podvezati jajnike.

Neki od nas, s desecima tisuća pratitelja, javno talibane zovu hrabrim domoljubima.

I svi gore navedeni imaju jednako pravo glasa.

Mala Kme osvaja svijet

Share.

Leave A Reply